ООН предупреди, че скоро може да приключи паузата с терористичните

...
ООН предупреди, че скоро може да приключи паузата с терористичните
Коментари Харесай

ООН: Нова вълна от терористични атаки е възможна в края на годината

ООН предизвести, че скоро може да завърши паузата с терористичните офанзиви в интернационален проект , като нова вълна от набези е допустима преди края на 2019 година , написа " Гардиън ".

В отчет до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации специалисти разказват тревожна картина по отношение на световния джихадизъм , който продължава да съставлява забележителна опасност, макар че в последно време търпи проваляне.

Авторите показват безпокойството си от това, че 30 000 чужденци, които са се включили към " халифата " , може към момента да са живи.

Някои от тях може да се причислят към " Ал Кайда " или други новопоявили се терористични организации . Някои ще станат водачи или ще радикализират други.

Докладът се основава на информация, предоставена от разследващите организации на страните членки на Организация на обединените нации. Той хвърля светлина върху груповото мислене измежду службите по света.

Подчертава се, че въпреки географски " халифатът " на ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) повече да не съществува, страните членки са съгласни, че има доста скрити фактори , които демонстрират, че групировката към момента работи, а също така опасността от " Ал Кайда " и други сходни групи е малко евентуално да изчезне.

Въпреки че има по-малко сполучливи офанзиви от 2015 и 2016 година, когато екстремисти избиха стотици хора във Франция, Белгия и Германия, опасността в Европа " остава висока ".

Основно терзание е радикализацията на пандизчиите, наранени от беднотия, маргинализация, неодобрение, ниско самочувствие и принуждение, написа в отчета. Програмите за битка с радикализацията не се потвърждават като изцяло ефикасни.

Според европейски калкулации към 6000 европейци са пътували до Ирак и Сирия, с цел да се причислят към терористични организации. 1/3 от тях са убити, друга 1/3 са арестувани в района или са се преместили на друго място. 2000 или повече са се завърнали в Европа.

Според информацията в отчета ДАЕШ има достъп до 50-300 милиона щатски $ и употребява агитация, с цел да поддържа реномето на групировката като водеща терористична марка в света - " виртуалният халифат ".

Отбелязва се, че " Ал Кайда " продължава да работи, само че здравето на 68-годишния водач на организацията Айман ал Зауахири не е положително.

Тази седмица Съединени американски щати потвърдиха, че Хамза бин Ладен, наследник на Осама бин Ладен, е погубен.
 Съединени американски щати счита сина на Осама Бин Ладен за мъртъв
Съединени американски щати счита сина на Осама Бин Ладен за мъртъв

Подробности към гибелта му са неразбираеми

Голяма част от отчета е отдадена на Западна Африка , където има внезапно нарастване на насилието вследствие на ислямистки офанзиви.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР