ООН предупреди, че продължаващата криза в Нигер може значително да

...
ООН предупреди, че продължаващата криза в Нигер може значително да
Коментари Харесай

ООН: Кризата с преврата задълбочава продоволствената несигурност в Нигер

Организация на обединените нации предизвести, че продължаващата рецесия в Нигер може доста да утежни продоволствената неустановеност в бедната страна, като прикани за филантропични изключения от глобите и затваряне на границите, с цел да се предотврати злополука.

Служба на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA) акцентира, че още преди демократично определеният президент на Нигер Мохамед Базум да бъде свален с прелом в края на предишния месец, в страната са били регистрирани над 3 милиона души с остра продоволствена неустановеност.

Ситуацията на повече от 7 милиона души, които понастоящем се смятат за хора с умерена продоволствена неустановеност, " може да се утежни заради разрастващата се рецесия ", предизвестиха от организацията, базирайки се на прелиминарен разбор на Световната стратегия по прехраната.

63-годишният Базум беше арестуван на 26 юли от членове на президентската армия по време на петия прелом в Нигер от оповестяването на независимостта му от Франция през 1960 година до момента.

Агенцията на Организация на обединените нации по прехраната съобщи, че продължава да доставя помощи в Нигер макар политическата рецесия, обхванала бедната страна без изход на море в сърцето на сухия Сахел.

" Работата ни е от жизненоважно значение за най-уязвимите в Нигер и би трябвало да продължи, изключително при сегашните условия ", съобщи Маргот ван дер Велден, изпълняваща длъжността районен шеф на WFP за Западна Африка.

През първата седмица на август организацията заяви, че е доставила животоспасяваща храна на 140 000 души в цялата страна и жизненоважни грижи при недохранване на 74 000 деца.

WFP съобщи, че чака единствено през този месец да доближи до над един милион души със незабавна хранителна помощ.

Организацията обаче предизвести, че глобите и затварянето на границите, свързани с политическата рецесия, " оказват доста въздействие върху доставките на жизненоважни храни и медицински консумативи в Нигер ".

" Настоятелно призоваваме всички страни да улеснят филантропичните изключения, което ще разреши неотложен достъп на хората, нуждаещи се от жизненоважни храни и артикули от първа нужда ", сподели Ван дер Велден.

Тя прикани също по този начин за повече финансова поддръжка, като предизвести, че утежняването на филантропичната обстановка в Нигер идва в миг, когато Световната продоволствена стратегия е принудена да понижи дажбите в международен мащаб заради липса на средства.

Междувременно зов, насочен през март от няколко организации за 584 млн. $, с цел да се отговори на големите потребности в Нигер до края на 2025 година, към момента е финансиран единствено на 39%, обявиха от OCHA.

А частта за продоволствена сигурност и недохранване, която съставлява повече от една трета от този зов, е получила единствено 27% от желаните средства, се споделя в известието. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР