ООН предупреди, че насилието си разраства в либийския град Дерна,

...
ООН предупреди, че насилието си разраства в либийския град Дерна,
Коментари Харесай

Сраженията в либийския град Дерна стават все по-ожесточени


Организация на обединените нации предизвести, че насилието си разраства в либийския град Дерна, чиито жилищни зони са цел на въздушни удари и артилерийски обстрел, съобщи Ройтерс.

Има мощен дефицит на вода, храна и лекарства, а 125-те хиляди поданици на града нямат електричество и течаща вода, уточни в отчет международната организация.

Източният град е обграден от юли 2017 година от Либийската национална войска (ЛНА), чийто водач Халифа Хафтар се опълчва на приетото от интернационалната общественост държавно управление в западната част на страната.

Разположен на към 270 км от границата с Египет, това е единственият огромен град в Източна Либия отвън контрола на силите на Хафтар.

" ЛНА разгласи, че управлява източния и западния вход на града и близките зони, където има конфликти ", се споделя в отчета.

Силите на Хафтар пробват да завладяват града от коалиция локални бойци и ислямисти, известна с името Съвет на муджахидините от Дерна или Сили за отбрана на Дерна.

Хафтар споделя, че пробва да изкорени опасността, която съставляват за Либия войнствените ислямистки групировки. Критици го упрекват, че назовава всички свои съперници " терористи " в опит да разшири властта си.

До този месец акцията на ЛНА се ограничаваше до откъслечни въздушни удари и бомбардировки. От 22 май безразборният артилерийски обстрел лиши живота на най-малко петима цивилни, в това число две деца, сподели Организация на обединените нации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР