ООН предложи Киев, Москва и Анкара да започнат подготвителна работа

...
ООН предложи Киев, Москва и Анкара да започнат подготвителна работа
Коментари Харесай

ООН предлага отстъпки на Москва, за да спаси Черноморския зърнен коридор

ООН предложи Киев, Москва и Анкара да стартират подготвителна работа за преноса на съветски амоняк в опит да избави Черноморската зърнена договорка, която разрешава безвреден експорт на украинско зърно, заяви Ройтерс в сряда.

Организация на обединените нации, която е основател на договорката, желае да се проведат паралелни договаряния за разширение на съглашението за Черно море, което беше контрактувано предишния юли, с цел да включи повече украински пристанища и други товари, сподели източникът, който приказва с Ройтерс при изискване за анонимност.

, в случай че не бъде изпълнено съглашение, ориентирано към превъзмогване на пречките пред съветския експорт на зърно и торове.

Украйна и Турция са се съгласили с новото предложение, предопределено да усъвършенства интервенциите в черноморския зърнен кулоар, само че Русия към момента не е дала отговор, сподели източникът.

" Генералният секретар предложи някои хрумвания на страните за възстановяване на улеснението на работата на Съвместния координационен център, да работи и по въпроса за износа на амоняк, който е част от подписаната договорка. диалозите и контактите не престават. Но това е всичко, което ще кажа в този момент ", представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

Организация на обединените нации и Турция посредничиха в Черноморската самодейност за зърно сред Москва и Киев през юли предходната година, с цел да оказват помощ за справяне с световната хранителна рецесия, влошена от нахлуването на Русия в Украйна, водещ международен експортьор на зърно.

Организация на обединените нации е връчила " публично послание към водачите на Украйна, Турция и Русия с предложение за съответен взаимноизгоден логаритъм за коренно възстановяване " на работата на зърнения кулоар, сподели източникът на Ройтерс. " Украйна и Турция потвърдиха готовността си да работят по логаритъма, препоръчан от генералния секретар. В същото време към 30 май Русия не е дала единодушието си, макар съществуването на удобни позиции в логаритъма. "

Украински публични лица обявиха, че от средата на април Русия е " безразсъдно лимитирала " работата по черноморската зърнена договорка.

Русия отхвърли това и прикани всички страни да деблокират преноса на амоняк през украинското пристанище Пивденний, покрай Одеса, който беше спрян след нахлуването на Русия през февруари предходната година.

Според Киев ще са нужни към 30 дни, с цел да приготвят тръбопровода за наново изпомпване на амоняк.

Заместник-министърът на обновяването на Украйна сподели във вторник, че Киев търси гаранции от Москва и Организация на обединените нации, че договорката за зърно ще работи обикновено, в случай че Украйна разреши на Русия да изнася амоняк по тръбопровода.

Високопоставен държавен източник сподели пред Ройтерс този месец, че Киев ще обмисли опцията за пренос на съветски амоняк през територията му за експорт, при изискване че черноморската договорка за зърно бъде разширена, с цел да включва повече украински пристанища и по-широка гама от артикули.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР