ООН поднови с една година мироопазващата си мисия в Ливан,

...
ООН поднови с една година мироопазващата си мисия в Ливан,
Коментари Харесай

ООН продължи с една година мироопазващата си мисия в Ливан в редуциран формат

ООН възобнови с една година мироопазващата си задача в Ливан, като понижи позволения й състав и изиска от Бейрут достъп до тунелите под така наречен Синя линия, отделяща страната от Израел, съобщи Франс прес.

Съветът реши да да понижи лимита за числеността на Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан (UNIFIL, United Nations Interim Force In Lebanon) от 15 000 на 13 000 души, гласи резолюцията, препоръчана от Франция, която беше призната нощес от Съвета за сигурност с единогласие. Това не трансформира изключително нещата на терен, защото сегашният състав на ЮНИФИЛ наброява към 10 500 сини каски, съобщи посланик, представен от Агенция Франс Прес.

Резолюцията също по този начин "призовава държавното управление на Ливан да улесни бърз и цялостен достъп на силите на Организация на обединените нации до обектите, които те желаят да проверяват, в това число тези северно от Синята линия, свързани с откритите през 2019 година тунели, позволяващи въоръжено нахлуване в Израел ".

В поддръжка на Израел, който упреква ЮНИФИЛ в користолюбие и неефективност, Съединени американски щати от началото на лятото упорстваха за понижаване на числеността на задачата и за достъп до тунелите, чието изгражгдане се приписва на проиранската шиитска организация Хизбула, която има мощно въздействие в Южен Ливан.

Резолюцията изисква от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да създаде обстоен проект с съответни параметри в съгласуваност с Ливан и страните, предоставящи бойци, за използването на рекомендациите от юни, целящи подобряването на работата на ЮНИФИЛ. Въпросният отчет призоваваше за по-гъвкави и по-мобилни сили, напомня организацията.

Генералният секретар би трябвало да показа първите детайли от проекта си в период от 60 дни. Силите на Организация на обединените нации, които участват в Ливан от 1978 година и са формирани най-вече от европейски контингенти, след войната от 2006 година сред Израел и Хизбула следят ливанско-израелската граница за предотвратяването на нов спор, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР