ООН отново призова талибаните да предприемат спешни мерки за повторно

...
ООН отново призова талибаните да предприемат спешни мерки за повторно
Коментари Харесай

ООН към талибаните: върнете момичетата на училище

ООН още веднъж прикани талибаните да подхващат " незабавни ограничения " за наново отваряне на учебните заведения за девойки в Афганистан, като назова едногодишното им затваряне " срамно " и " без аналог в целия свят ".

" В неделя се навършва една година от изключването на девойките от гимназиите в Афганистан. Година на изгубени познания и благоприятни условия, които в никакъв случай няма да бъдат възобновени. Момичетата би трябвало да вървят на учебно заведение. Талибаните би трябвало да ги пуснат назад ", написа в Туитър генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. 

Идвайки на власт през лятото на 2021 година, талибаните не разрешиха на девойките в гимназиална възраст да вървят на учебно заведение. На 23 март опитът да се отворят още веднъж вратите на междинните учебни заведения и за тях продължи единствено няколко часа. Същия ден талибаните се отметнаха от обещанието си и оповестиха, че учебните заведения още веднъж ще бъдат затворени.

 
Оттогава талибаните настояват, че възбраната се дължи единствено на " механически проблем " и че занятията ще бъдат обновени, откакто бъде избрана стратегия, учредена на ислямските наставления. По данни на Организация на обединените нации най-малко 1 милион девойки, най-вече на възраст сред 12 и 18 години, са били възпрепятствани да посещават образователни занятия през миналата година, само че не и момчетата, за които учебните заведения бяха отворени още веднъж през днешния ден.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР