ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупирането от Израел

...
ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупирането от Израел
Коментари Харесай

Напрежение и заплахи по линията Израел - Хизбула - Иран след удара, убил 12 деца


Организация на обединените нации осъди смъртоносното нахлуване против населено място на окупирането от Израел Голански възвишения, приписвано на " Хизбула ", съобщи Агенция Франс Прес.

" Цивилните, децата преди всичко, не би трябвало да не престават да носят бремето на ужасяващото принуждение, което върлува в района ", съобщи посредством гласа на представителя си генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. При офанзивата, осъществена през вчерашния ден, починаха 12 деца и младежи. Междувременно Израел заплаши " Хизбула ", че ще си заплати скъпо поради ракетния удар на Голанските възвишения, при който на футболно игрище починаха 12 деца и младежи друзи. Според израелската войска ракетата е била изстреляна от Ливан от подкрепяното от Иран ислямистко придвижване " Хизбула " и е била иранско произвеждане, като е носела 50-килограмова бойна глава.

" Хизбула " отхвърля тя да е нанесла удара, само че разгласи най-висока степен на бойна паника и частична евакуация от регионите по границата на Ливан с Израел.

А Иран от своя страна предизвести Израел за " непредвидими " последствия от каквато и да било военна " случка " в Ливан. Предупреждението пристигна от министерството на външните работи в Техеран 

А израелският министър председател Бенямин Нетаняху се завърна по неотложност от Съединените щати и свика заседание на кабинета. Безалел Смотрич - крайнодесен сътрудник на Нетаняху в ръководството, съобщи че Хасан Насрала, водачът на " Хизбула ", " би трябвало да заплати за случилото се с главата си ".

Военният министър на Израел Йоав Галант излезе с изказване, че " Хизбула " ще заплати " висока цена ".  Международната общественост вижда в нещастието на Голан вероятен " проблем бели " (повод за оповестяване на война) и упорства за деескалация на напрежението. Вчера при ракетен удар в Голанските възвишения починаха 12 деца и младежи. Ракетното попадение е било на футболно игрище в Мадждал Шамс - село на друзите  в северната част на анексираната от Израел територия. Хиляди мъже и дами, облечени в черно, се събраха през днешния ден за погребенията на жертвите, които са били на възраст сред 10 и 16 години. 

" Не сме по-ценни от децата, които ги убиват в други региони на страната, в южен Ливан или в Газа. Ние сме хора и желаеме да живеем в мир и успокоение. Затова би трябвало да се стремим към съглашение за прекъсване на проклетата война! " Правителството на Ливан осъди ракетното нахлуване. Същото направиха и публични представители на Европейския съюз и Англия, а държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън акцентира:

" Няма опрощение за тероризма, точка по въпроса. А всичко сочи, че ракетата е била на " Хизбула ". Продължаваме да поддържаме правото на Израел да пази жителите си от терористични офанзиви. "

" Хизбула " е опразнила някои основни места в южните елементи на Ливан и на изток в долината Бекаа от опасения, че бойните дейности с Израел може да ескалират, оповестиха източници от силите за сигурност. Израелските военновъздушни сили към този момент нанесоха удари против оръжейни хранилища и друга инфраструктура на " Хизбула " навътре в Ливан и в южната му част.

В същото време израелската войска навлезе с танкове по-дълбоко в южните региони на линията Газа, където води сражения с бойци от " Хамас ", а локалните здравни управляващи оповестиха, че през последните 24 часа в анклава са били убити 66 палестинци. Според локални поданици и в източните региони на Хан Юнис се водят яростни боеве, израелски танкове са влезнали и в северните региони на град Рафах.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР