ООН ограничава правото на вето на постоянните членове на Съвета за сигурност

...
Лихтенщайн ще свика заседание на Общото събрание на ООН днес,
Коментари Харесай

Лихтенщайн ще свика заседание на Общото събрание на ООН днес, за да обсъди проект за резолюция, според който ако някой от петте постоянни членове на Съвета наложи вето, то той трябва да оправдае използването му. Вашингтон подкрепя резолюцията, предаде АФП.

Това е стара идея, целяща да накара постоянните членове на Съвета за сигурност да намалят използването на правото си на вето. Предложението получава нов живот заради инвазията на Русия в Украйна.

Правото на вето на Москва й позволи да блокира действията в Съвета за сигурност, който трябва да се намесва в такива конфликти като гарант за глобален мир, както е определено от Устава на ООН.

Свикването на заседанието, подкрепено от около 50 държави, включително Съединените щати, но и от нито един от останалите четири постоянни членки на Съвета за сигурност - Русия, Китай, Франция и Великобритания. Съветът за сигурност има и 10 непостоянни членове, които нямат право на вето.

Текстът на предложението, което предстои да бъде обсъдено, предвижда свикване на 193-те членове на Общото събрание „в рамките на 10 работни дни след налагането на вето от един или повече постоянни членове на Съвета за сигурност, за да се проведе дебат по ситуацията“.

Сред съавторите, които са се ангажирали да гласуват за текста, са Украйна, Япония и Германия, като последните две се надяват да получат места като постоянни членове в евентуално разширен Съвет за сигурност с оглед на тяхното глобално политическо и икономическо влияние.

Позициите на Индия, Бразилия или Южна Африка и други претенденти за потенциално постоянно място все още не са ясни.

Франция ще подкрепи предложението, а как ще гласуват Великобритания, Китай и Русия, чиято подкрепа би била от решаващо значение за такава противоречива инициатива, не е ясно.

От първото използвано някога вето – от Съветския съюз през 1946 г. – Москва го е използвала 143 пъти, далеч повече от САЩ (86 пъти), Великобритания (30 пъти) или Китай и Франция (по 18 пъти).

„Ние сме особено загрижени от срамния модел на Русия да злоупотребява с правото си на вето през последните две десетилетия“, каза в изявление посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд. "Приемането на резолюцията от Лихтенщайн "ще бъде значителна стъпка към отчетността, прозрачността и отговорността на всички" постоянни членове на Съвета за сигурност", добави тя.

Франция, която за последно използва правото си на вето през 1989 г., още през 2013 г. предложи постоянните членове колективно и доброволно да ограничат използването на ветото в случай на масови зверства. /БГНЕС

Вадуц / Лихтенщайн
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР