ООН обяви план за създаване в следващите пет години на

...
ООН обяви план за създаване в следващите пет години на
Коментари Харесай

ООН ще създаде глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност 3 млрд. долара

ООН разгласи проект за основаване в идващите пет години на световна система за ранно предизвестие за климатични произшествия на стойност три милиарда $, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Уязвимите поданици на най-застрашените от световното стопляне територии все по постоянно са изложени на климатични произшествия без никакви средства за ранно предизвестие ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш на срещата на високо ниво за климата, която се организира в Египет под егидата на организацията (КОП27).

" Народите на Африка, Южна Азия, Централна и Южна Америка и жителите на дребните островни страни са застрашени петнадесет пъти повече от крах, разследване от климатична злополука ", предизвести той.

През март Гутериш разгласи амбициозната цел в границите на идващите пет години всеки гражданин на планетата да може да бъде предупреждаван за идни поройни дъждове, циклони или други рискови климатични събития, които се случват все по-често поради световното стопляне.

" Ранното предизвестие избавя животи и обезпечава големи стопански изгоди. Достатъчно е да се издаде предизвестие за наближаващо климатично събитие 24 часа по-рано, с цел да понижим с 30 % последващите вреди ", счита Петери Талас - общоприет секретар на Световната метеорологична организация и създател на проекта.

По данни на оповестен неотдавна отчет на организацията и Службата на Организация на обединените нации за понижаване на риска от бедствия половината от страните по света не са готови за сходни събития. По-малко от половината разрастващите се страни и едвам една трета от разрастващите се островни страни разполагат със система за ранно предизвестие от разнообразни типове застрашаващи събития.

За да реализират поставените цели от Организация на обединените нации настояват, че е нужна инвестиция от 3,1 милиарда $ в интервала - 2023-2027 година - сума, която съгласно организацията е оскъдна на фона на преимуществата.

Международната комисия по адаптирането пресмята, че в случай че 800 милиона $ бъдат вложени в сходен тип системи в разрастващите се страни, ще се избегнат загуби в размер сред 3 и 16 милиарда на година.

Сумата от 3,1 милиарда за адаптиране към световното стопляне ще бъде разпределена в четири бранша - по-добро установяване на рисковете от произшествия, разполагане на системи за наблюдаване и предизвестие, усилване на качествата за реакция на място и обезпечаване на налична информация за всеки, който е заплашен от бедствия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР