ООН обвини руските и украинските въоръжени сили в извършването на

...
ООН обвини руските и украинските въоръжени сили в извършването на
Коментари Харесай

OOН обвини Русия и Украйна звънсъдебни екзекуции на военнопленници

ООН упрекна съветските и украинските въоръжени сили в осъществяването на десетки изтезания на военнопленници без съд и присъда след нападението на Русия против Украйна, оповестиха международните организации, представени от Нова ТВ.
Прочетете още
" Дълбоко загрижени сме от извънсъдебната екзекуция на 25 съветски военнопленници ", както и на " 15 украински военнопленници ". Това съобщи Матилда Богнер, ръководителката на Комисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна.

Според Богнер Организация на обединените нации има данни за изтезания на руснаци от украинските сили, постоянно " незабавно след залавянето (им) на бойното поле ".

Организация на обединените нации знае за 5 водени от Киев следствия, отнасящи се до 22 жертви, само че " нямаме данни за никакви правосъдни каузи против причинителите " на тези закононарушения, уточни тя.

От 15-те изтезания на украински военнопленници " малко след залавянето им " от съветските въоръжени сили, 11 са били осъществени от паравоенната група " Вагнер ", посочи Богнер.

Украйна и Русия се упрекват взаимно в малтретиране на военнопленници още от началото на съветското настъпление през февруари 2022 година, отбелязва Франс прес. Групата " Вагнер " е на първа линия в боевете за източния украински град Бахмут.

Освен изтезания, Организация на обединените нации е документирала и случаи на изтезания и потребление на човешки щитове.

Докладът се базира на диалози с военнопленници, половината от тях освободени украинци, другата половина - руснаци, арестувани в Украйна. Екипът на международната организация не е получил достъп до украински военнопленници, арестувани в Русия или в следената от съветски сили украинска територия, където са открити минимум 48 места за отнемане от независимост.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР