ООН обвини руските и украинските въоръжени сили в извършването на

...
ООН обвини руските и украинските въоръжени сили в извършването на
Коментари Харесай

ООН обвини руските и украинските сили в извънсъдебни екзекуции на военнопленници

ООН упрекна съветските и украинските въоръжени сили в осъществяването на десетки изтезания на военнопленници без съд и присъда след нападението на Русия против Украйна, оповестиха международните организации.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9980
" Дълбоко загрижени сме от извънсъдебната екзекуция на 25 съветски военнопленници ", както и на " 15 украински военнопленници ", съобщи Матилда Богнер, ръководителката на Комисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна.

Според Богнер Организация на обединените нации има данни за изтезания на руснаци от украинските сили, постоянно " незабавно след залавянето (им) на бойното поле ".

Организация на обединените нации знае за пет водени от Киев следствия, отнасящи се до 22 жертви, само че " нямаме данни за никакви правосъдни каузи против причинителите " на тези закононарушения, уточни тя.

От 15-те изтезания на украински военнопленници " малко след залавянето им " от съветските въоръжени сили, 11 са били осъществени от паравоенната група " Вагнер ", посочи Богнер.

Украйна и Русия се упрекват взаимно в малтретиране на военнопленници още от началото на съветското настъпление през февруари 2022 година, отбелязва Франс прес. Групата " Вагнер " е на първа линия в боевете за източния украински град Бахмут.

В началото на март видеозапис, показващ хипотетичната екзекуция на украински военнопленник от съветски бойци, провокира потрес в Украйна. През ноември предходната година Кремъл изрази възмущението си от два видеозаписа, показващи хипотетичната екзекуция на десетина съветски военни, предали се на украинските сили.

Освен изтезания, Организация на обединените нации е документирала и случаи на изтезания и потребление на човешки щитове, заяви Асошиейтед прес.

Докладът се базира на диалози с военнопленници, половината от тях освободени украинци, другата половина - руснаци, арестувани в Украйна. Екипът на международната организация не е получил достъп до украински военнопленници, арестувани в Русия или в следената от съветски сили украинска територия, където са открити минимум 48 места за отнемане от независимост.

Макар че малтретирането на военнопленници се случва и при двете страни, то се случва надалеч по-често на украинци, арестувани от съветските сили - над 90 % от тези хора са съобщили за злоупотреби, спрямо към половината руснаци.

Членове на украинските сили за сигурност са подложили руснаци на на побой, закани със гибел, симулации на екзекуция и закани със полово принуждение. В някои случаи нанесените удари са били напълно за възмездие, съгласно отчета. В някои случаи офицери са били военнопленници, казвайки им " това е за Буча " - украински град, в който съветските сили са направили зверства.

Украински военнопленници са били подложени на изтезания, полово принуждение и са им били отказвани храна, вода и медицински грижи, което в някои случаи е довело до гибел. Те оповестяват, че са били изтезавани и измъчвани за приемане на информация или за възмездие, като са получавали удари с ръце, крайници, палки, лопати, ножове и електрошокове, а също така е имало случаи на душене и измъчване с ток.

Някои от изтезаваните са изгубили пръсти и зъби. На други са били счупени пръсти, носове, ребра, ръце и крайници.

" Те не се задоволяваха да ни бият, те ни пречупваха ", споделя украински военнопленник, представен в отчета.

Освен това деца от украинския град Харков, които са били изпратени в Русия на летни лагери със единодушието на родителите си, не са били върнати след края на ваканцията, както се е очаквало. Около 200 деца, изпратени в Краснодарския край, са останали след края на ваканцията и са били записани в локално учебно заведение. По данни на съветските управляващи, обявени през октомври, до 2500 украински деца живеят във краткотрайни центрове в Русия и някои са останали там. Организация на обединените нации не знае какъв брой от тях са без придружители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР