ООН не може да остане неутрална по отношение на хуманитарната

...
ООН не може да остане неутрална по отношение на хуманитарната
Коментари Харесай

Поптодорова: 2% от хуманитарната помощ на ООН достига до Ивицата Газа

ООН не може да остане неутрална във връзка с филантропичната част в спора. Бих очаквала по-умерен език от Гутиериш като лексика, само че не като обръщение.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 746
Само 2%  хуманитарна помощ е стигнала до Газа, „ Хамас “ я разпределя по своя преценка.

Това сподели Елена Поптодорова, някогашен дипломат на България в Съединени американски щати, в студиото на „ Твоят ден “ по NOVA NEWS. Тя акцентира, че за Израел не е допустимо да премине към последващо помирение.

Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи, добави че филантропичната рецесия в Газа е извънредно тежка. Политикът акцентира, че камионите на Организация на обединените нации се пропущат доста постепенно и мъчно сега. Цялото население на Ивицата Газа разчита от десетилетия на филантропична помощ, подсети той. „ Има три аргументи за прекъсването на помощите: Израел бомбардира позиции с пътища, по които могат да преминат камионите; Египет управлява процеса на пропускане на помощите; израелската войска има опасения, че помощта ще отиде още веднъж при бойците на „ Хамас “, изясни Керемедчиев.

В момента Съединени американски щати имат въздържаща функционалност освен към „ Хамас “, „ Хизбула “ и Иран, само че и към Израел, сподели политикът. Преговорите за освобождение на заложниците сега е приоритет, акцентира той.

Русия има лостове за въздействие в Ливан и в Иран, изясни Поптодорова. По нейни думи Организация на обединените нации не има към този момент дипломатическата тежест и качества, би трябвало да се сътвори група от експерти, които да могат да упражнят въздействие, което да е пропорционално и върху близките страни, които имат съществена роля.

Керемедчиев е на мнение, че е значимо да има възпиране от военни дейности. Той сподели, че сега Съединени американски щати са предизвикани и са принудени да се пазят, което може да докара до ескалация на напрежението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР