ООН казва, че Северна Корея разширява военните си програми, докато хората страдат

...
Северна Корея е обвинена, че оставя хората си да гладуват,
Коментари Харесай

Северна Корея е обвинена, че оставя хората си да гладуват, тъй като отделя все повече ресурси за разработване на програмата си за ядрени оръжия и модернизиране на армията си.

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк каза на Съвета за сигурност на ООН на специална среща за човешките права в Северна Корея, че хората в страната са подложени на все по-тежки политически репресии и влошаващи се икономически условия.

Много нарушения на правата, включително принудителен и детски труд, „произлизат пряко от или подкрепят нарастващата милитаризация“ на Северна Корея, каза той пред съвета в четвъртък.

Коментарите на Тюрк бяха подкрепени от Елизабет Салмон, независим експерт по човешките права на ООН относно Северна Корея, която каза, че лидерите на страната многократно са изисквали от гражданите да „затегнат коланите“ до точката на глад в някои случаи, „така че наличните ресурси може да се използва за финансиране на ядрени и ракетни програми”.

Сесията на Съвета за сигурност, поискана от Съединените щати, Албания и Япония, беше първата в Съвета за сигурност по въпроса от шест години насам и идва, докато Пхенян ускорява програмата си за разработване на оръжия, като тества междуконтинентални балистични ракети и се опитва да постави своите първият военен шпионски сателит в орбита.

По време на изслушването повечето членове на съвета критикуваха влошаването на условията на живот и човешките права в Северна Корея.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че не може да има „мир без човешки права“ и – заобиколена от посланици от 50 държави – осъди в съвместно изявление „нарушенията и злоупотребите с човешките права“, които според нея са „неразривни“ свързани с разработването на оръжия за масово унищожение и балистични ракети на КНДР.“

КНДР е акронимът на Корейската народнодемократична република, официалното име на Северна Корея, която отдавна е обект на тежки международни санкции заради оръжейните й програми.


Илхьок Ким, дезертьор от Северна Корея, който избяга от страната, когато беше на 17 години, каза пред съвета, че е бил принуден в ранна възраст да работи на ниви без компенсация и че цялото отглеждано зърно е отивало за армията.

„Правителството превръща кръвта и потта ни в луксозен живот за ръководството и ракетите, които взривяват нашата упорита работа в небето“, каза Ким, който сега е в края на 20-те си години.

„Парите, изразходвани само за една ракета, биха могли да ни хранят три месеца, но на правителството не му пука и се интересува само от поддържането на властта си, разработването на ядрени оръжия и създаването на пропаганда, за да оправдае действията си“, добави той.< /p>

Въпреки че нито един делегат от Пхенян не присъства на сесията, представители на Китай и Русия твърдяха, че Съветът за сигурност не е мястото за разглеждане на проблемите с правата на човека в Северна Корея.

Дмитрий Полянски, заместник-посланик на Русия в ООН, каза, че дебатът е „циничен и лицемерен опит на САЩ и техните съюзници да прокарат своя собствен политически дневен ред“.

Въпреки че Китай се противопостави на публичната среща, той не се опита да блокира сесията.

„Съветът трябва да играе конструктивна роля за възобновяване на преговорите и облекчаване на напрежението“, каза на срещата заместник-посланикът на Китай в ООН Ген Шуан.

„Натискането на съвета да разгледа ситуацията с правата на човека в КНДР не само няма да помогне за облекчаване, но ще ескалира ситуацията. Това е безотговорно, неконструктивно и злоупотреба с властта на съвета“, каза той.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова в понеделник за увеличаване на производството на ракети, за да бъде готов за война, докато южнокорейски депутат, цитирайки брифинг на разузнаването, предупреди в четвъртък, че Пхенян може да изстреля междуконтинентална балистична ракета, за да протестира срещу Среща на върха на 18 август между САЩ, Япония и Южна Корея в Кемп Дейвид.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР