ООН казва, че най-малко 183 души са били убити в Етиопия заради безредиците в района на Амхара от юли насам

...
Службата на ООН за правата на човека казва, че най-малко
Коментари Харесай

Службата на ООН за правата на човека казва, че най-малко 183 души са били убити при сблъсъци в етиопския регион Амхара от юли, тъй като бойци от Амхара се съпротивляват на усилията на федералното правителство да ги разпусне

ByCARA ANNA Associated Press, 29 август 2023 г., 8:27 AMEРегион Амхара в Етиопия от юли, тъй като бойци от Амхара се съпротивляват на усилията на федералното правителство да ги разпусне .

Офисът на ООН във вторник също каза, че ситуацията с правата на човека в Етиопия се влошава, като според съобщенията повече от 1000 души са арестувани при извънредно положение, обявено в началото на този месец вълненията.

„Съобщено е, че много от задържаните са млади хора от етнически произход на Амхара, за които се подозира, че са поддръжници на Фано“, каза офисът на ООН, позовавайки се на името на милицията на Амхара. „Съобщава се, че от началото на август се провеждат масови претърсвания от къща на къща и най-малко трима етиопски журналисти, отразяващи ситуацията в района на Амхара, са били задържани.“

В един от най-смъртоносните инциденти здравен служител каза по-рано този месец пред Асошиейтед прес че въздушен удар на претъпкан градски площад в общността Finote Selam уби най-малко 26 души. Федералното правителство не коментира.

Бойците на Амхара се сражаваха рамо до рамо с военните в двугодишния конфликт в северния регион Тиграй в Етиопия, който приключи през ноември с мирно споразумение . Конфликтът се разпространи в района на Амхара, когато силите на Тиграй в един момент се опитаха да се приближат до столицата Адис Абеба. съдържат различни конфликти, често на етническа основа. Страната, втората по население в Африка, отдавна се възприема като важен партньор в сигурността на Африканския рог, но правителството критикува или ограничава външните усилия – включително от страна на следователите на ООН – за разбиране на жертвите на злоупотребите в конфликтите.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР