ООН казва, че животът на най-малко 120 новородени бебета в

...
ООН казва, че животът на най-малко 120 новородени бебета в
Коментари Харесай

Над 100 бебета в кувьоз са изложени на риск поради спирането на горивото от Израел за Газа: ООН

Организация на обединените нации споделя, че животът на минимум 120 новородени бебета в кувьозите в лечебните заведения в Газа е заплашен, защото горивото в палестинския анклав свършва възобновена израелска обсада след смъртоносната офанзива на Хамас на 7 октомври в Израел.

„ В момента имаме 120 новородени, които са в инкубатори, от които имаме 70 новородени с механична вентилация и, несъмнено, това е мястото, където сме извънредно загрижени “, сподели представителят на УНИЦЕФ Джонатан Крикс.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Израел-Газа: Геноцидна изразителност и мъглата на войната През нощта израелските въздушни набези убиха 55 души в Газа, съгласно управляващите Войната на Израел против Газа: Списък с основни събития, ден 16 завършек на списъка

Около 160 дами раждат всеки ден в Газа, съгласно Фонда за популацията на Организация на обединените нации, който пресмята, че има 50 000 бременни дами на територията на 2,3 милиона души.

Първата партида от 20 камиона, пренасящи филантропична помощ, влязоха в Газа през пропускателния пункт Рафах с Египет в събота, само че Израел продължава да блокира доставките на гориво и електричество, които са сериозни за действието на лечебните заведения и поддържането на няколко други съществени услуги.

От 7 октомври лечебните заведения са изправени пред остра липса на медикаменти, гориво и вода освен за хилядите ранени допълнително от две седмици на израелската бомбардировка след офанзивата на Хамас, само че и за рутинните пациенти.

Захранването е една от главните грижи за седемте профилирани отделения в Газа, които лекуват недоносени бебета. Тези отделения оказват помощ на бебетата да дишат и обезпечават сериозна поддръжка, да вземем за пример когато органите им не са задоволително развити.

Нови заповеди за евакуация

Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че 130 недоносени бебета са в заплаха заради липса на гориво.

„ Ако те [бебетата] бъдат сложени в инкубатори с механична вентилация, по формулировка, в случай че спрете електричеството, ние се тревожим за живота им “, сподели Крикс пред организация AFP.

Освен това заповедите за евакуация, изпратени до лечебните заведения в Северна Газа през последните дни, породиха в допълнение безпокойствие.

От събота палестинците в Газа споделиха, че са почнали да получават възобновени предизвестия от израелската войска да се реалокират от северна Газа към южната част на Ивицата, с добавеното предизвестие, че могат да бъдат разпознати като симпатизанти на „ терористична организация “, в случай че те останаха на място.

Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус сподели в X, прочут преди като Twitter, „ Невъзможно е тези пренаселени лечебни заведения да изтеглят безвредно пациентите. “

„ Трябва да им бъде разрешено да извършват своите животоспасяващи функционалности. Те би трябвало да бъдат предпазени “, добави той.


Повече помощ и гориво

Ръководителят на Организация на обединените нации за филантропична помощ Мартин Грифитс сподели, че доставката на гориво е от значително значение за филантропични цели.

Освен незабавната потребност от гориво, изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел също прикани за непрекъснат филантропичен достъп в Газа.

Тя означи, че организацията на Организация на обединените нации е съумяла да изпрати единствено към 44 000 бутилки питейна вода в Газа през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа и никакво гориво.

„ С един милион деца в Газа, които в този момент са изправени пред сериозна отбрана и филантропична рецесия, доставката на вода е въпрос на живот или гибел. Всяка минута е от голяма важност “,  сподели Ръсел.

„ Тази първа лимитирана вода ще избави животи, само че потребностите са незабавни и големи – освен от вода, само че и от храна, гориво, медикаменти и съществени артикули и услуги “, добави Ръсел.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР