ООН е обезпокоена от дискриминацията срещу сърби и роми в

...
ООН е обезпокоена от дискриминацията срещу сърби и роми в
Коментари Харесай

ООН е загрижена за расовата дискриминация срещу сърбите в Хърватия

Организация на обединените нации е обезпокоена от дискриминирането против сърби и роми в Хърватия, изключително в региона на заетостта и образованието, както и от разликите в присъдите сред сърби и хървати, съгласно оповестените констатации на Комитета на Организация на обединените нации за унищожаване на расовата дискриминация.

„ Комитетът беше угрижен за известията за расова дискриминация против ромското и сръбското малцинство, изключително в региона на заетостта и образованието “, се споделя в документа.

Отбелязва се забележителна разлика в броя на публично записаните случаи на дискриминация против национални малцинства от хървати, попадащи в обсега на хърватския „ Закон против дискриминирането “, и доста по-голям брой такива случаи от членове на етнически или национални малцинства и неграждани. Пресслужбата на комисията добави, че Комитетът също е угрижен, че националните съдилища към момента не са завършили наказателното гонене на виновните за съществени нарушавания на интернационалното филантропично право и общия спад в броя на следствията и правосъдните преследвания от 2013 година насам във връзка с дискриминирането против малцинствата.

„ Той [Комитетът] също сложи под подозрение разликите в присъдите на сърби и хървати, наказани за съществени нарушавания. Комитетът прикани страната да форсира наказателното гонене на виновните за съществени нарушавания на интернационалното филантропично право и дейно да проверява и преследва всички такива лица, без значение от техния етнически генезис.

В Сърбия 4-7 август годишно се посвещава на паметта и траура за сърбите, починали в междуетнически спорове, до момента в който в Хърватия 5 август е един от най-големите национални празници, отбелязван в чест на началото на специфичната интервенция „ Буря “ ден, през който през 1995 година хърватските войски прочистиха град Книн, ситуиран на 200 километра южно от Загреб, от сръбското население. Днес тук се организира церемонията по случай „ Деня на успеха и националната благодарност и Деня на хърватските бранители “. В Книн, който беше основният град на Сръбска Крайна, мястото на плътно престояване на сърбите преди интервенцията от 1995 година, се събират управлението на страната и католическото духовенство.

Операция Буря (Олуя) е извършена на 4-7 август 1995 година от хърватската войска и полиция за заличаване на самопровъзгласилата се Република Сръбска Крайна (РСК) – териториално образувание на сърбите, основано на територията на Хърватия през 1991 година с поддръжката на Белград. Операцията приключи с победа на хърватските сили, които откриха изгубения при започване на 90-те години надзор върху една пета от територията на страната. Официален Белград назовава „ Бурята “ най-мащабното етническо пречистване след Втората международна война. Според Белград по време на хърватската интервенция от 200 до 250 хиляди сърби са напуснали Крайна, други 100 до няколко хиляди цивилни сърби са били убити.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР