ООН: 5 служители, отвлечени в Йемен миналата година, са освободени

...
ООН казва, че петима служители, отвлечени в Йемен преди 18
Коментари Харесай

ООН казва, че петима служители, отвлечени в Йемен преди 18 месеца, са се освободили.

В кратко изявление в петък Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, каза, че цялата „налична информация предполага, че всичките петима колеги са в добро здраве“.

„Генералният секретар е дълбоко облекчен, че техните изпитания и безпокойството на техните семейства и приятели най-накрая са приключили“, каза Хак.

„Генералният секретар повтаря, че отвличането е нехуманно и неоправдано престъпление и призовава извършителите да бъдат подведени под отговорност. Той също така изразява своята солидарност с други хора, които все още са държани против волята си в Йемен.”

Хак каза, че освободените мъже са били Акм Суфиул Анам, Мазен Бавазир, Бакил ал-Махди, Мохамед ал-Мулаики и Халед Мохтар Шейх. Всички са работили за Департамента по сигурност и безопасност на ООН.

Самоличността на похитителите не беше разкрита.

През февруари 2022 г. заподозрени бойци на Ал Кайда отвлякоха петима служители на ООН в южната йеменска провинция Абян, казаха йеменски официални лица пред новинарската агенция Асошиейтед прес тогава.


Запитан за отвличането тогава, главният говорител на Гутериш, Стефан Дюжарик, каза: „Запознати сме с този случай, но по очевидни причини не коментираме.“

Ал Кайда на Арабския полуостров, или AQAP, е активна в Южен Йемен от години. Смята се за един от най-опасните клонове на глобалната мрежа и се опита да извърши атаки в континенталната част на САЩ.

Преживя интензивна кампания през последните 10 години от американската армия, военната коалиция, водена от Саудитска Арабия и емирствата, и бунтовниците хуси, възползвайки се от хаоса в Йемен, племенните симпатии и големите и празни групи от Южен Йемен.

Отвличанията са чести в Йемен, бедна нация, където въоръжени племена и групи вземат заложници, за да ги разменят за затворници или пари.

Разрушителната гражданска война в Йемен започна през 2014 г., когато подкрепяните от Иран бунтовници хути превзеха столицата Сана и голяма част от северен Йемен и принудиха правителството да отиде в изгнание. Водена от Саудитска Арабия коалиция, включително Обединените арабски емирства, се намеси през следващата година, за да се опита да възстанови на власт международно признатото правителство.

Оттогава AQAP използва дългогодишния конфликт в страната, за да затвърди присъствието си.

През последната година имаше силен акцент върху дипломатическите усилия за сключване на споразумение между Саудитска Арабия и бунтовниците хути.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР