Онзи ден темата за българската спирачка пред европейското бъдеще на

...
Онзи ден темата за българската спирачка пред европейското бъдеще на
Коментари Харесай

Македонското ни вето обслужвало Москва-ха-ха! /> var googletag = googletag || {}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; { var gads = document.createElement; gads.async = true; gads.type = `text/javascript`; var useSSL = `https:` == document.location.pro

Онзи ден тематиката за българската спирачка пред европейското бъдеще на Северна Македония ненадейно закупи необикновен темперамент.

От една страна, служителите в Брюксел смъкнаха маските и напълно публично ни обявиха, че би трябвало да свалим ветото и да не пречим на " братовчедите ". Не за друго, а тъй като по този начин са решили те - повелителите на Обединена Европа. И, откакто към този момент са решили, по никакъв метод не ги интересува ние какво мислим по въпроса. 

От друга страна, водачът на " ИТН " Слави Трифонов за следващ път ощастливи Facebook племето с безапелационната си позиция, че по въпроса с ветото две отзиви няма: или то остава, или народът да си търси друга ръководеща коалиция.

Фронталният конфликт се случи на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по външни работи, извършено на 16 май в Брюксел. Или по-скоро - малко след приключването му.

" Спорът сред София и Скопие би трябвало да бъде преодолян. Има мощна воля и политическа решителност у Съвета да даде подтик, с цел да се избегне допустима рецесия, в случай че до края на френското председателство не бъде открито решение. Поставям период - в случай че не стане до края на френското председателство, ще би трябвало да призная, че ще има мощна рецесия в връзките ни със страните от Западните Балкани. Затова ще създадем всичко по силите си, ще оказваме целия вероятен напън, с цел да могат двете страни да реализират единодушие ", съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. И посочи, че инатът на София във връзка с европейското бъдеще на Скопие работи в интерес на Русия.

За следващ път истината се оказва доста елементарна: в случай че има някой отговорен за днешните отвратителни връзки сред България и Северна Македония, това са " сите наши управници дружно ". За българските " такива " ни е мисълта, не за македонските. И тъй като като слоновете прелестно помним какво и за какво сме писали през годините, предлагаме ви едно от нашите фундаментални прозрения по въпроса. Текстът е оповестен на 27 октомври 2007 година и през днешния ден звучи... още по-актуално.

" България ще изготви взаимна работна стратегия с Македония за 2008 година за продан на опит в региона на договарянията с Европейския съюз. Ние имаме дълготраен, стратегически интерес да подпомогнем промените в Република Македония, които последователно ще я доведат до нейното европейско участие. Това съобщи в четвъртък (25 октомври) министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, откакто завърши еднодневната аудиенция у нас на македонския вицепремиер Габриела Коневска.

Другарю Станишев, Ваше Величество, Ахмед ефенди! От името на европейската цивилизация и в името на светлите европейски вероятности пред западната ни съседка, най-коленопреклонно ви молим да възбраните на вашите хора даже да си мислят, че би трябвало да оказват помощ на Македония.

В качеството си на сегашен министър председател, на някогашен министър-председател и на безконечен регулатор на политическите и икономическите процеси у нас, вие - тримата най-големи от огромните в благата ни родина - доста добре разбирате защо става дума. Така че в никакъв случай и по никакъв мотив не трябва да оставяте българската диря другаде, с изключение на тук - в земята като една човешка длан.

Вярно е, уважаеми водачи на страната, че положителните съседи би трябвало да се обичат и да си оказват помощ. Но също по този начин е правилно и другото: като морал и нрав ние към момента си живеем в панелката, забучена посред Софийското равно поле. Онова обиталище, в което преди 50 години някогашните шумкари и интербригадисти събраха човеци от прът и въже с концепцията да ги създадат почтени столичани.

На процедура обаче се случи тъкмо противоположното. Въпросните човеци трансфораха София в разграден селски двор, в единия завършек на който има сметище, в другия - хранилище за строителни боклуци и вехтории, а по средата... голяма купчина гюбре. Освен това в борбата кой да постави ръка на общото мазе, хората по този начин се намразиха, че започнаха да си изхвърлят боклука на долния балкон, да си заливат един на различен изтривалките си с машинно масло и постоянно да препикават цветята на комшиите, изнесени за през зимата на междуетажната площадка.

Така че на какво ще научим македонците по дългия им път към Общия Европейски Дом, уважаеми водачи? На честност, на почтеност и висок морал? Или по какъв начин еврочиновниците в Брюксел и личните данъкоплатци могат да бъдат излъгани по този начин, че и двете страни по едно и също време да си платят за удоволствието?

Или пък ще им предадем своя скъп опит в реформирането на правосъдната система, на Министерството на вътрешните работи и на националната сигурност? Нима и вие забравихте, че преди три-четири години не друга страна, а тъкмо Македония призна, че измежду популацията й няма даже половин заслужен правист, който да оглави тяхното обвиняване, и разгласи... интернационален конкурс за поста основен прокурор?

Така че, в случай че в действителност желаят да оказват помощ на Македония, Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган би трябвало да сторят друго: да сформират един образцов лист - съвсем като десетте божи заповеди - в който да включат най-големите недостатъци на българския преход. Списък, който умерено може да наподобява по този начин:

1. Никога не печели пари като преписваш във вътрешното си законодателство европейски правила, протоколи и наставления (те са единствено модел, искаше се да пренесем тяхната философия), тъй като Съдът на Европейските общности в Люксембург не спи.

2. Никога не прави такава правосъдна промяна, след която президентът и ръководещата партия ще избират основния прокурор, ръководителите на двете висши съдилища и висшия управителен орган в третата власт.

3. Никога не назначавай за министър на вътрешните работи партиен функционер, тъй като по този метод превръщаш битката с мафията и корупцията в битка против опозицията и свободното слово.

4. Никога не назначавай за ръководители на осигурителния институт и здравната каса партийни функционери и частни предприемачи, тъй като парите за пенсии и клинични пътеки ще стартират да се топят като ланския сняг, а отговорностите на така наречен крупни работодатели към страната и наемния труд ще доближат галактически размери.

5. Ако имаш разследване, в никакъв случай не го ликвидирай по поръчка на Брюксел, тъй като Брюксел заповеди не издава и не принуждава претендентите за пълноправно участие да вършат една или друга промяна. И още: пази следствието като очите си, тъй като в противоположен случай само от ръководещата партия ще зависи кой да отиде на съд и кой - на Хавайските острови, примерно.

6. Никога не прави от юрист депутат, тъй като законите ти незабавно ще замязят на поредност наръчници от вида: " Как да не влезем в пандиза ", " Как да откраднем държавна компания ", " Пет лесни метода за източване на европейски фонд ", " Какво би трябвало да създадем, с цел да построим хотел в естествен резерват " и т. н.

8. Не позволявай в Министерството на вътрешните работи и в Министерството на защитата да има повече служители, в сравнение с служители на реда и бойци. Веднага изхвърли две трети от висшите чинове. Не допускай полицията да е два пъти по-голяма от армията.

9. Никога не позволявай на министър-председателя да си сътвори лична политическа полиция под формата на Национална организация за сигурност, преди още да си изработил модерна теория за национална сигурност.

10. Не кради парите от еврофондовете, спестяванията на данъкоплатците и остатъка в държавния бюджет.

11. Не слушай така наречен политически хайлайф на България, тъй като той на хубаво няма да те научи.

На добър час, Македония!

Ние - естествените българи, ще създадем всичко допустимо, с цел да не позволим на ръководещите ни човеци да ти оказват помощ за присъединението към Европейския съюз. Останалото си зависи единствено от теб. "

За страдание, нито нашите управници чуха горестната ни молба, нито някой в Северна Македония ни обърна внимание. И по тази причина през днешния ден всички заедно сърбаме попарата, дето я надробиха водачите на тогавашната тройна коалиция и техния заслужен правоприемник Бойко Борисов. Тръгнаха да поевропейчват комшиите по нашенски и... ей ги резултатите. Ни се караме, ни се водиме...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР