Онзи ден с моя съпруг гледахме по новините изказване на

...
Онзи ден с моя съпруг гледахме по новините изказване на
Коментари Харесай

Отървете се от тези фрази, ако искате да звучите по-убедително

Онзи ден с моя брачен партньор гледахме по новините изявление на политик, който разяснява последните събития във Вашингтон. Като цяло той бе добър представител като се изключи един дребен проблем. В рамките на малко изявление политикът използва фразата „ по мое непретенциозно мнение “ четири или пет пъти.

Той разяснява не малко тематики, само че нещото, което запомнихме от изявлението, беше „ по мое непретенциозно мнение “. Изрази като този играят ролята на предизвестие, което да приготви аудиторията за това, което ще кажем. Ако обаче желаете да вдъхвате повече доверие и да звучите по-убедително, би трябвало да се отървете от няколко сходни изречения, или най-малко да намалите използването им:

„ Ако би трябвало да съм почтен “

Това е един от най-често употребяваните изрази от този вид. Срещата се и под формата „ почтено казано “ или „ позволете ми да съм почтен “. Когато прибягвате до това предизвестие вие на процедура казвате на аудиторията си, че всичко останало, което казвате, не е правилно или откровено. Вземете да образец следното изявление: „ Екипът ни ще приключи плана в точния момент, само че в случай че би трябвало да сме почтени, това ще ни коства доста старания “. Втората част от изречението, която стартира с „ в случай че би трябвало да сме почтени “, слага под въпрос другояче решителното мнение. Защо да създавате подозрения у вашата публика, когато сте сигурни в качествата си? Премахнете това предизвестие и бъдете съответни.

„ По мое мнение “

Тази фраза също е извънредно известна, като с нея говорещият желае да омекоти това, което ще каже. Сред нейните разновидности са „ това е единствено моето мнение “ или „ по мое непретенциозно мнение “. Когато наричате вижданията си „ просто мнение “, вие сами подкопавате техният резултат. Това допуска, че изявлението ви отразява персонални пристрастия и някаква преднамереност, а не разумна и добре аргументирана позиция. Ако желаете да звучите по-скромно, то може да замените тази фраза с „ имам вяра “, само че за проява на същинска убеденост е най-добре да излагате вижданията си непосредствено.

„ Може към този момент да знаете това, но… “

Хората употребяват това предизвестие, с цел да звучат по-смирено. В реалност обаче тази фраза допуска, че казаното от тях е ненужно и не си коства да бъде чуто. Мислете преди да говорите. Ако смятате, че другите са наясно с това, което се каните да кажете, или въобще не си губете времето, или представете информацията по нов метод. Хората нямат срещу да получат друга позиция по тематика, върху която към този момент са мислили.

„ Не съм сигурен “

Често чуваме това от хора, които в действителност са изцяло уверени в думите си, само че не желаят да звучат надменно. Вземете за образец изречението: „ Не съм сигурен, само че мисля, че може да съкратим времето, което отделяме за срещи на екипа, с половин час. Ето по какъв начин може да го създадем “. Докато стигнем до самото предложение, всички членове на екипа към този момент са го отписали като неефикасно. Не използвайте изречения, които на процедура споделят „ не ме слушайте “. Не се опасявайте да споделяте концепциите си. Другите ще ви изслушате и ще одобряват тези препоръки, които смятат за положителни.

„ Може и да бъркам “

Този израз показва уязвимост и неустановеност. Каква причина имат хората да се вслушат в казаното от вас, в случай че информацията може да е подвеждаща или неверна? Ако един финансов анализатор каже: „ Очакваме инфлацията да се увеличи, само че може и да бъркам “, ние няма да знаем защо в действителност да се подготвим. Забравете за това предизвестие и подходете по-тактично. Взимайки още веднъж образеца с финансовия анализатор, той би могъл да каже: „ Очакваме инфлацията да се увеличи. Причините за това са следните… “. Представете разнообразни евентуални резултати, с цел да избегнете основаването на усещане за липса на подготовка и знания.

„ Това евентуално е малоумен въпрос “

Използвайки този израз вие сами нанасяте вреди върху себе си. Слушателите неотложно ще пренебрегват думите, които ще изречете след него. Представете си изявление за работа, в което претендентът пита: „ Това евентуално е малоумен въпрос, само че може ли да ми кажете, дали оферирате опция за работа от у дома “. В множеството случаи това е в действителност малоумен въпрос, защото работодателите коментират тези неща в самите разгласи за работа или на уеб страниците си. Задаването на този въпрос показва, че претендентът не си е приключил работата и не се е срещнал с изискванията, предлагани от компанията.

………….

Джудит Хъмфри , създател на „ Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak “, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР