Онова, което народният поет е възпял, то остава в съзнанието.

...
Онова, което народният поет е възпял, то остава в съзнанието.
Коментари Харесай

Историк: Руснаците смятат, че ние не сме им благодарни за Освобождението, оттам идва и митът за 200-300 000 жертви

 Онова, което националният стихотворец е възпял, то остава в съзнанието. Иначе честваме едно от четирите огромни сражения на Шипка. Това сподели за " Денят ON AIR " историкът проф. Христо Матанов. По думите му е значимо историците да имат усет да отсяват главното от това, което е неуместно. 

" Има имена на генерали, които са напълно незнайни. Знаем, че в армията на Сюлейман Паша турците са били малцинство, само че това са детайлности, които се откриват. По принцип има аксиома, че спечелилите пишат историята ", счита той. Според него историческите извори дават оценка на българите, на събитията.

" Често се оплакваме, че не ни познават в чужбина. Въпросът е България да бъде просперираща, както и да развием чувство за отсяване на плявата от другото ", сподели още той.

" Българинът живее с чувството, че не е направил самичък задоволително, с цел да се освободи. Руснаците пък считат, че ние не сме задоволително признателни за това Освобождение. Затова идва и митът за 200-300 000 жертви, забравяйки, че армията е единствено 196 000 души. Само 10 година след Освобождението се стига до разкъсване на дипломатически връзки ", акцентира събеседникът.

" Лично аз не съм последовател на бързите решения, само че ние би трябвало да изживеем комплексите си, едвам тогава да приказваме за иго, Освобождението и по този начин нататък ", добави Матанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР