Онова, което направиха русенци преди 30 години беше не просто

...
Онова, което направиха русенци преди 30 години беше не просто
Коментари Харесай

Министър Димов откри в Русе изложба за първите екопротести у нас

Онова, което направиха русенци преди 30 години беше не просто битка за чиста околна среда, а за страна, която не феодализира своите жители, която е благосклонна, а не тиранин –  борба за независимост, в случай че щете. Това начало е доста повече от битка за чист въздух, тя е за бъдеще, зависещо от нас самите – основано на фамилията, на полезностите на локалната общественост, на патриотизма. “ Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в Русе при откриването през днешния ден на документалната галерия „ Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989) “. Тя е част от тематичен теоретичен семинар в две елементи: свидетелства – „ Съвременниците описват “ и „ Медиите като огледало на историята “ и част втора – 30 години по-късно.

„ Идвам от Регионалната ревизия, където имаше протестиращи. Радвам се, че пребивавам в страна, в която това може свободно да се случва, тъй като когато вие, русенци протестирахте, рискът беше голям – през днешния ден може би е съвременно. Трябва да си даваме сметка какво поехте вие на плещите си преди 30 години и откровено благодаря на тези смели дами, които започнаха “, сподели още министър Димов в словото си.

Представяйки експозицията, подредена във фоайето на ректората на Русенския университет „ Ангел Кънчев “, ръководителят на Държавна организация „ Архиви “ и началник на едноименния план доцент доктор Михаил Груев беше безапелационен: „ Няма по-емблематичен случай на гражданска интензивност и на гражданско деяние у нас през целия тоталитарен период  от съпротивата на русенци “.

В Инициативния комитет за отбелязване на 30-годишнината от първите екологични митинги в България са националният представител Искрен Веселинов, доцент доктор Михаил Груев, проф. дфн Пенка Ангелова, ръководител на Международно сдружение „ Елис Канети “ и доктор Веселина Антонова – координатор на плана, създател на изложбата „ Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989) “, съавтор на документалния филм „ Шест дами “ и на книгата „ Демонтаж “. Министерство на околната среда и водите е съорганизатор в отбелязването на годишнината.

На събитието участваха и участници в първите екологични митинги. Министър Димов беседва с майките, които са били основатели на първите митинги. Гостите на събитието  разгледаха и инсталацията на учениците от Националното учебно заведение по изкуствата „ Проф. Веселин Стоянов “, наречена „ СМОГ “.

През есента изложбата „ Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989) “ ще бъде показана и в София и тогава ще има продължение на кръглата маса, почнала през днешния ден в Русе.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР