Онлайн продажбите ни са 15%, но те ни помогнаха през

...
Онлайн продажбите ни са 15%, но те ни помогнаха през
Коментари Харесай

Севдалин Спасов, магазини "Мания": Българските мерки към фирмите бяха недостатъчни

Онлайн продажбите ни са 15%, само че те ни помогнаха през изключителното състояние, обобщава Спасов

[ "М холдинг "] " М холдинг " сплотява няколко компании за събиране, подбиране и продажба на облекла втора ръка и аутлет артикули. " Текс тийм " се занимава с импорт, обработка и търговия на едро с облекла втора ръка, които се доставят от Западна Европа, Съединени американски щати и Канада. Фирмата има хранилища в София и Варна, където е и главният сортировъчен център. В началото на 2017 " Текс тийм " откри сортировъчен център и в Ню Джърси - Съединени американски щати. " Мания тийм " ръководи бизнеса на магазините " Мания ", а " Мания онлайн " се занимава с търговия по интернет. Създателят на " М холдинг " - Севдалин Спасов, има и американска компания - Green Team Worldwide Environmental Group, която събира и търгува с облекла втора ръка и има лични контейнери и складови бази на източното и западното крайбрежие на Съединени американски щати, както и във Ванкувър, Канада. В България магазините " Мания " за облекла втора ръка са 42, от които 70% са на франчайз. Холдингът има и един магазин в Гърция. Заетите в страната са 500, а в Съединени американски щати и Канада - към 80.

" Капитал " попита притежателя Севдалин Спасов за обстановката на пазара по време и след въвеждане на изключителното състояние.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как се отрази изключителното състояние на бизнеса ви, какъв брой магазини затворихте?
- Още в края на 2019 година отчетохме застой в бизнеса с облекла втора ръка, откакто приключихме годината без растеж на приходите от продажби. В основата на този резултат бяха увеличената покупателна дарба на потребителите, навлизането на дискаунтъри при търговията с облекла, бързата мода с ниските цени, развиването на онлайн търговията. Извънредното състояние обаче с един размах изтри проектите ни за тази година. Още на идващия ден след оповестяването му затворихме всички магазини " Мания " и в идващия месец и половина разчитахме единствено на онлайн продажби.

Какъв е растежът на продажбите по интернет?
- Имаме добре построен уеб страница и това ни оказа помощ доста. Отчитаме 100% растеж на онлайн продажбите през март и април, само че за жалост те са единствено 15% от всички продажби.

Освободихте ли чиновници или ги пуснахте в отпуск?
- Освободихме чиновници, които бяха на изпитателен период. Останалите си бяха по домовете, само че продължихме да им плащаме заплати за 4-часов работен ден. От началото на април отворихме магазините, само че първите 10 дни направихме едвам 10% от продажбите, които вършим обикновено през този месец на годината. Всяка седмица обаче е по-добра от предходната и в средата на май към този момент отчитаме 50-60% от нормалните продажби. Всичко това е извънредно незадоволително за покриване на оперативните ни потребности, по тази причина се наложи да понижим с 25% заплатите на административния личен състав и да спрем някои обществени придобивки и бонуси.

Колко е междинният касов бон в магазините " Мания " по време на рецесията?
- Потребителската кошница е по-малка. Продажбите означават спад и като стойност, и като размер и са надалеч от естествените равнища. Но ние сме резистентен на рецесии бизнес и се надяваме до есента с усмиряване на ситуацията и понижаване на напрежението търговията да се възстановява.

Успяхте ли да се договорите с наемодателите и получихте ли някакви отстъпки?
- Над 90% от наемодателите откликнаха на молбата ни и опростиха известна част от наемите за март, април и май и разсрочиха във времето останалата част. Едва 10% отхвърлиха твърдо всевъзможни договаряния.

Как се оправят франчайз-партньорите? При предходна рецесия се е налагало да изкупувате назад магазини на франчайз, планува ли се подобен сюжет в този момент?
- При франчайзополучателите на " Мания " обстановката е сходна. Всеки от тях държи по един-два магазина и се наложи да освободи част от чиновниците си и да се заеме персонално с бизнеса. Ние като държатели на франчайз правата направихме редица отстъпки за сътрудниците си - увеличихме им интервала на заплащане на стоката, която си доставят от нас, приложихме и нови специфични
бонус схеми, с цел да ги подпомогнем при покупката, поемаме централизирано цялата реклама за веригата.

Имате магазин на франчайз и в Гърция, по какъв начин се оправя той в обстановка на пандемия?
- Магазинът в Гърция също беше краткотрайно затворен. Карантината там беше по-дълга, само че гръцкото държавно управление два месеца превеждаше по 800 евро непосредствено по сметките на работещите. Освен това отпусна 10 000 евро заем на компаниите, който е с 4-годишен период на връщане с 1% рента. Планираме да подчертаваме върху развиване на продажбите в Гърция, още повече, че там ще се освободят доста търговски площи вследствие на пандемията и рецесията.

Преобладаващото количество облекла втора ръка са импорт от Западна Европа, с които от България се прави реекспорт. От Съединени американски щати и Канада пък изнасяте облекла за Латанска Америка - главно за Чили, Гватемала, Коста Рика. Как се отразява пандемията на износа?
- Износът на процедура умря. Основните ни пазари - Пакистан, страните в Африка и Латинска Америка, Русия - не работят, тъй като сътрудниците ни затвориха складовете си за облекла втора ръка. Дори пристанищата в някакъв интервал от време не работеха. В Съединени американски щати съвсем не сме спирали работа, тъй като сметоизвозването и разделното събиране не бяха измежду неразрешените действия, само че логистичните връзки са нарушени и огромна част от количествата събрани облекла се складират.

А има ли спад в количествата облекла, които събирате в контейнери зад граница?
- Количествата са естествени, даже по-добри. Вероятно тъй като хората са си вкъщи и разтребват. Дрехи има, само че няма пазар за тях поради карантината в доста от главните ни задгранични пазари.

Имате ли проблеми с разплащанията?
- В първите седмици всички стопираха да заплащат, само че напоследък заплащанията се възобновиха. Нямам терзания, главните ни клиенти на едро оцеляха, нямаме съществени провали в това отношение. Смятам, че първата фаза на оцеляването е премината.

Промениха ли се ритъмът и организацията на работа в сортировъчен център във Варна?
- Там съкратихме краткотрайно част от личния състав, а останалите минаха на 4-часов режим на работа. Но в този момент още веднъж работим в цялостен състав. Дори наемаме нови складови площи, с цел да задържаме продукцията до момента в който се отворят пазарите.

Каква е оценката ви за ограниченията на държавното управление в поддръжка на бизнеса?
- Те бяха рационални, само че прекомерно незадоволителни. Мярката 60/40 въобще не ни се връзваше като скица поради поставените условия. За бизнеса ни в Съединени американски щати, да вземем за пример, страната ни отпусна грантова скица, при която декларирахме средномесечните разноски за заплати и получихме безплатен заем в размер на 2.5 пъти от тези разноски. И, в случай че в идващите 8 седмици дадем 75% от сумата за заплати, сумата ни се опрощава. Точно тази поддръжка държи бизнесът ни Съединени американски щати над водата. В Канада, където също имаме бизнес, страната поема за три месеца безплатно 75% от заплатите на работещите. Виждате ли разликата - в България по схемата 60/40 страната поема разноските за неработещите, а в Канада - за работещите. Освен това в Канада държавното управление пое и половината от наемите за складовете, към този момент трети месец го прави.
Давам си сметка, че България е относително по-бедна страна, само че ще станем ли по-богати, в случай че банкрутират половината дребни и междинни предприятия. Смятам, че в този момент държавното управление, даже с цената на нови задължения, би трябвало незабавно да поддържа дребния бизнес, в това число с безплатни грантови схеми.

Ще се отрази ли обстановката с ковид на капиталовите проекти на холдинга?
- В началото на септември следва да отворим фирмен магазин " Мания " в " Джъмбо плаза " на " Ботевградско шосе " в столицата. Това ще е най-големият обект на веригата, ситуиран на към 2000 кв. метра. Планираме да отворим и нови магазини на франчайз в Гърция. Ще разчитаме на финансиране от франчайз сътрудниците. От предходната рецесия излязохме много бързо, само че тя беше единствено финансова. Тази е и здравна и всичко зависи от това дали ще има втора вълна на ковид. Инвестирахме доста в онлайн продажбите, само че това ни се отплати, тъй като с помощта на този канал се задържахме на повърхността след непредвидения удар.

Вие сте ръководител и на Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка, по какъв начин се оправя секторът в този интервал, до каква степен резистентен е този бизнес и какво е неговото бъдеще?
- Очакваме новата " зелена договорка ", новия екшън проект на Европейската комисия. Повторната приложимост на текстилни произведения е топ приоритет. Говори се за унищожаване на Данък добавена стойност върху облеклата втора ръка, тъй като за тях към този момент един път е плащано Данък добавена стойност. Това са част от рекомендациите на Европейската организация за околната среда. Те включват също условие за обезпечаване на минимални площи в комерсиалните центрове за магазини за облекла и техника втора ръка.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР