Онлайн платформата Ние, потребителите“ предоставя в помощ на потребителите образец

...
Онлайн платформата Ние, потребителите“ предоставя в помощ на потребителите образец
Коментари Харесай

Пишете жалби срещу телекомите (образец)

Онлайн платформата „ Ние, потребителите “ дава в помощ на потребителите пример на тъжба до способените органи по отношение на индексацията на цените на телекомите .

Поводът е постъпили до тях запитвания и голям брой въпроси в онлайн пространството за правенето на модел, който да улесни хората при сигнализирането на институциите с искане да се намесят по проблема.

Вижте формуляра тук: https://bit.ly/3WorKhX

Къде и по какъв начин да подадете жалбата си ?
Комисия за отбрана на потребителите: https://bit.ly/3D5S1e5 Комисия за защита на конкуренцията: https://bit.ly/3whFK2D Омбудсман на Република България: https://bit.ly/3D3PLUE
Припомняме, че при започване на предходната седмица един от трите телекома разгласи, че заради растежа на инфлацията за 2022 година и на съображение общите си условия ще усили цената на месечните абонаменти за услугите си с до 2 лева Десет дни по-късно същото заяви и вторият оператор , като уточни, че покачването при него ще бъде с 15,3% . Абонатите на двете сдружения чакат да видят индексацията в идващите фактури. Вероятно скоро и третият телеком ще оповести същата вест.

Според специалистите не е належащо да се изчаква приемането на фактурите с новите цени, а би трябвало още преди този момент да се е случило да се подхващат незабавни дейности от способените институции.

ОБРАЗЕЦ

ДО

Г-Н СТОИЛ АЛИПИЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

УЛ. „ ВРАБЧА “ 1, СОФИЯ 1000

E-mail: [email protected]

ДО

Г-ЖА ЮЛИЯ НЕНКОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА

БУЛ. „ ВИТОША “ 18

E-mail: [email protected]

КОПИЕ ДО

ПРОФ. Д-Р ДИАНА КОВАЧЕВА

ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УЛ. „ ГЕОРГ ВАШИНГТОН “ 22

E-mail: [email protected]

Уважаеми господин АЛИПИЕВ,

Уважаема г-жо НЕНКОВА,

Уважаема г-жо КОВАЧЕВА,

Мобилният оператор …., с който имам подписан (срочен) контракт за даване на телекомуникационни услуги, разгласи, че заради растежа на инфлацията за 2022 година и на съображение общите си условия, ще усили цената на месечните абонаменти с …

Считам, че опцията доставчикът да има право да трансформира изискванията – в тази ситуация цената, по настоящи контракти, без да се дава опция на клиента да се откаже без неустойки, е нарушаване на потребителското законодателство . Поради това не е належащо да се изчаква приемането на фактурите с новите цени, а би трябвало още преди този момент да се е случило да се подхващат незабавни дейности от страна на страната в лицето на виновните институции – Комисията за отбрана на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията .

Искането ни е Комисията за отбрана на потребителите да прегледа клаузите в Общите условия на телекомуникационните оператори , които плануват опция сдруженията да индексират всяка година цените на услугите си по отношение на оповестената от Националния статистически институт инфлация.

Очакваме от контролния орган да се произнесе по отношение на вероятно съществуване на неравноправност с оглед даденото право на търговеца едностранно да трансформира най-важното изискване по ДЕЙСТВАЩ, срочен контракт – а точно цената , без потребителят да разполага с РЕАЛНАТА опция на това съображение да приключи контракта, без да дължи неустойки .

Срочните контракти се подписват при избрани условия, с които двете страни се съгласяват за посочения интервал на годност.

Тези клаузи наподобява, че съставляват ангажименти във щета на потребителя, не дават отговор на условието за почтеност и водят до доста неравновесие сред правата и отговорностите на двете страни по контракта.

Настояваме КЗП да проучва въпросните клаузи в тази посока и при изговаряне за съществуване на неравноправност, следвайки законоустановения ред, да изпрати писма до сдруженията с искане в 14-дневен период да отстранят неравноправните клаузи. При неспособност въпросът да бъде решен по този метод, контролният орган да сезира способния съд, като заведе групови искове против телекомите с искане той да ги прогласи за оскъдни.

Искането ни към Комисията за защита на конкуренцията е да прегледа събитието, че тази уговорка със сходна дефиниция попада в общите условия и на трите телекома . Това блокира опцията потребителите да избегнат „ индексацията “ и буди подозрение за координация на дейностите сред трите сдружения.

Към момента на процедура нещата стоят по този начин. Повечето клиенти са със срочни контракти. Ако се прехвърлим при различен оператор с по-изгодни на този стадий условия (заради нарасналите цени при сегашния ни), ще би трябвало да заплатим до три общоприети месечни такси . А ако с подписването на контракта сме закупили извънредно устройство (телефон, таблет, преносим компютър и пр.) с отстъпка , ще би трябвало да изплатим разликата сред пазарната му цена и тази, на която сме го придобили .

Разбирате, че изборът сега е редуциран до това да се спрем на по-малкото зло: да платим неустойките и да отидем при конкуренцията с моментни по-добри условия по отношение на тези при сегашния ни оператор, или да приемем едностранната смяна и да увеличим разноските на семействата си с десетки левове всеки месец (в взаимозависимост на броя услуги и контракти, които фамилията ни ползва).

Ние имаме вяра че след отстраняването на клаузата, която съгласно нас е неравноправна, и отпадането на съгласуваността на дейностите на трите телекома, обстановката на пазара ще се промени, защото клиентите ще бъдат свободни да вършат своя избор динамично и това ще контролира държанието на доставчиците в бранша в интерес на крайните консуматори.

Уважаеми дами и господа,

Уверяваме ви, че публичното неодобрение е огромно и жителите чакат ефикасна интервенция от страна на способените органи и институциите за решение в най-кратки периоди на зародилия и разказан от нас проблем.

Очакваме и обществено мнение по проблема предвид на това потребителите да могат да се ориентират за законовите си благоприятни условия за излаз от обстановката с оглед произнасянето на контролните органи.

С почитание: ……………………………………..

Формулярът може да бъде открит и онлайн тук: https://bit.ly/3WorKhX
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР