Онлайн петиция против спорния автомобилен пробив под кръстовището на Водната

...
Онлайн петиция против спорния автомобилен пробив под кръстовището на Водната
Коментари Харесай

Тръгна петиция срещу пробива под Водната палата

Онлайн петиция срещу противоречивия авто пробив под кръстовището на Водната палата стартираха пловдивчани в интернет. Авторите се афишират против плана, като пишат, че това ще сътвори една градска автомагистрала в центъра на Пловдив.
Прочетете още
Подписалите петиция се сплотяват към мнението, че този план е непотребен, ще концентрира директен трафик в центъра, където в действителност политиките са за ниски излъчвания, ще сътвори преграда и раздели града на две, и ще натовари трафика заради неналичието на леви завои.

Против плана към този момент се оповестиха голям брой пловдивчани, специалисти по градоустройство, политици, измежду които и съпартийци на кмета Здравко Димитров, жители от региона, които проведоха два митинга.

До този миг е подписана от 1000 души. 

 

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ - Г-Н. ЗДРАВКО ДИМИТРОВ

ДО ВРЕМЕННО ИЗПЪЛНЯВАЩ ДЛЪЖНОСТТА КМЕТ НА ГР. ПЛОВДИВ-ВЕЛИЧКО ГЕОРГИЕВ

ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ГР. ПЛОВДИВ

ДО КМЕТ НА Р.ЦЕНТРАЛЕН - Г-Н. ГЕОРГИ СТАМЕНОВ

ДО ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ГР. ПЛОВДИВ - Г-Н. ДИМИТЪР

 

Уважаеми пловдивчани и посетители на града,

в последните няколко години сме очевидци на поетапното, само че несъмнено преобразяване на град Пловдив в бетонна пустиня!

Безразборно строителство, презастрояване, разходване на обществени средства на мрачно, капиталов напън, политически лобита, публично-частни партньорства, приватизация на обществени пространства и инфраструктура, заличаване на градската транспортна мрежа -  резултатът от всичко това е градска среда, която вреди на публичното богатство, здраве и живот!

Най-новия грандомански план на Община-Пловдив за  пробив при Водната палата  предвижда създаване на транспортен възел на две равнища, свързващ бул. “Цар Борис III Обединител “ и бул. " Марица юг “. Финансиран от Оперативна програма “Региони в напредък ” 2014-2020г. плана е на стойност 10 млн.лв. и планува създаване на трасе с дължина 540 метра, като 49 от тях ще са подлез.

Последиците от построяването на тази  градска автомагистрала  ще са пагубни за жителите на града, а генерации наред ще бъдат  лишени от правото си  на битие в качествена градска среда. 

До какво ще докара построяването на ‘градската магистрала’?
централизация на автомобилния трафик  в гъсто обитаема градска среда, което ще докара до замърсяване на въздуха и равнища на звук доста над граничните стойности. Парадоксално, въпросния план попада в една от нискоемисионните зони/зона без коли оповестени от Община-Пловдив;
 
замърсяването на градската среда с фини прахови частици, което е една от аргументите за  кардиоваскуларни, респираторни и ракови болести ;
 
заличаване на зелените площи  и зони за отдих край река Марица и новосъздадения градски парк с европейски пари, за който пловдивчани ще платят 1,5 млн. лева санкции;
 
основаване на самобитна инфраструктурна преграда , която ще разпарчатоса града на две, ще наруши опциите за напредване на жители и ще наруши свързаността и общностната тъкан на града;
 
инфраструктурно оборудване, което ще бъде  бързо амортизирано и компрометирано  от високите подпочвени води и висока мокрота край реката. Независимите специалисти от браншовите организации предизвестиха неведнъж, че плана е извънредно противоречив и на процедура неуместен - инженерно, информационно, и екологично;
 
заплаха от сриване на жилищни здания  по продължение на бул.Марица-юг и вътрешните улици;
 
основаване на нови  проблеми свързани с  автомобилното придвижване ,  защото новото оборудване не планува леви завои, а десните ще са съвсем невъзможни. Това ще докара до натоварване на други централни булеварди и до още по-големи тапи в пиковите часове.
Документално планът за пробив е затулен в  цялостна тайнственост . Липсва каквато и да е обществено налична информация по отношение на типа процедура, изработването, приемането и одобряването на план за изменение на Подробен устройствен план, проект за улична регулация и разрешаването на строителството, екологична оценка и актове на способените органи.  

Представители на браншовите организации и адвокати обръщат внимание на обстоятелството, че реализацията на обекта става по т.нар.  процедура ‘инжинеринг’  - считана за извънредно противоречива поради това, че събира в себе си проектирането и строителството на обекта, по този начин на процедура ограничаваща мощно опциите за надзор при обмисляне и планиране.

Юристи дефинират ‘инжинеринга’ като  " корупционен " прийом , а строителството,като изпълнено с "   съмнително качество , спорна сигурност и несъразмерно високи цени ".

Всичко това  слага под подозрение  законосъобразността на процедурата по реализиране на плана.

До момента Общината демонстрира  цялостна индиферентност  и отхвърля да се ангажира с публичното мнение.

Наличната в общественото пространство информация демонстрира, че публични разисквания, анкетни изследвания, изявленията или полемики с другите заинтригувани страни  не са провеждани

Това значи, че всички ние сме лишени от законовото си право да изразим позиция по план, цената на който ще платим ние и нашите деца.

Призоваваме за:
 незабавното прекъсване на плана и даване на цялостната документи по осъществяването му сезиране на способените органи и прокуратурата и започване на инспекция по законността на проекта;провеждане на публични разисквания и съвещания с директно заинтригуваните лица;обществен и експертен спор и обществени полемики, в които дружно да решим ориста на нашите публични пространства.
Нека опазим признака на град Пловдив - река Марица и близките територии като място за отдих!

Нека покажем, че гражданско общество има и нашия глас би трябвало да бъде чут!

Да се противопоставим на заграбването на естествени и инфраструктурни богатства!

Пловдивчани, да спрем това безумство!

Пловдив - град за хората!

 

Гражданско съдружие " Да спрем плана за пробив при Водната палата - гр. Пловдив! "

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР