Онлайн пазаруването в ЕС продължава да се развива и да

...
Онлайн пазаруването в ЕС продължава да се развива и да
Коментари Харесай

Онлайн търговията у нас расте, но сме на опашката в ЕС

Онлайн извършването на покупки в Европейски Съюз продължава да се развива и да става все по-масово. Това е заключението на обичайното годишно изследване на " Евростат ". Както прекомерно постоянно се случва, обаче, България е последна в класацията - в случай че през 2022 година приблизително 75% от хората сред 16 и 74 година с достъп до интернет в евросъюза са поръчвали артикули или услуги през интернет, у нас това са правили едвам 49%.

Къде е най-разпространено онлайн извършването на покупки?
Нидерландия (92%); Дания (90%); Ирландия (89%).  Онлайн търговията в България регистрира растеж от 30% и размер от €1.64 милиарда: ще се задържи ли наклонността
Онлайн търговията в България регистрира растеж от 30% и размер от €1.64 милиарда: ще се задържи ли наклонността

Кои артикули са най-предпочитани за поръчка онлайн?

Ако се направи съпоставяне с данните от 2012 година, прави усещане растежът на четири страни:
Естония (с 42 процентни пункта); Унгария (43 п.п.); Чехия (41 п.п.); Румъния (41 п.п.).
Така северните ни съседи ни изпреварват и стават предпоследни. Преди десетилетие у нас пазаруващите онлайн са били съвсем 20%, а там - към 10%. Сега обаче над половината румънци заплащат за артикули и услуги през интернет, което е много по-добро достижение за 10-годишния интервал.
 Снимка 608496
Източник:

Друго, което прави усещане, е, че в страни като Германия и Австрия има закъснение на темпото - през 2012 година те са били доста по-нагоре в класацията в съпоставяне със в този момент.

Какво се купува?

През 2022 година най-често жителите на Европейски Съюз купуват онлайн облекла, обувки или аксесоари.

Следват поръчките от заведения за хранене, козметиката, мебелите и градинските артикули, книгите, списанията и вестниците.
 Снимка 608497
Източник:

Филмите и музикалните албуми на физически притежател (дискове и плочи) са били в листата за онлайн извършване на покупки на по-малко от 10% от интернет потребителите в евросъюза.

Работи ли стопанската система на съдействието?

21% от употребяващите Глобалната мрежа в Европейски Съюз са употребявали разнообразни платформи на стопанската система на съдействието - за пазаруване на артикули от други физически лица. 6% по този метод са намерили парцел чартърен, а под 1% са тези, които са търсили непосредствено други хора за осъществяването на съответни действия в семейството.
 Airbnb регистрира първата си облага от пандемията насам
Airbnb регистрира първата си облага от пандемията насам

Международните пътувания бележат постоянен растеж

Хората сред 25 година и 44 година са по-склонни да купуват без медиатор, като от " Евростат " означават, че също така платформите за отдаване чартърен на недвижимости за отмора през 2022 година към този момент са с по-добри резултати спрямо интервала от преди пандемията, до момента в който при обичайното туристическо настаняване към момента не може да се приказва за цялостно възобновяване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР