Онлайн пазаруването продължава да се разраства в ЕС, след като

...
Онлайн пазаруването продължава да се разраства в ЕС, след като
Коментари Харесай

Българите най-малко пазаруват онлайн от всички в ЕС

Онлайн извършването на покупки продължава да се разраства в Европейски Съюз, откакто ходенето по магазините беше наранено от пандемията от Ковид-19, а измененията в навиците и желанията на потребителите се отразиха на електронната търговия, сочат данни на Евростат.

През 12-те месеца преди изследването за 2021 година, 90 % от хората сред 16 и 74 години в Европейски Съюз са употребявали интернет, от които 74 % са пазарували и поръчвали артикули и услуги за частна приложимост. Онлайн извършването на покупки се е нараснало с 1 процентен пункт по отношение на 2020 година (73 на 100 от интернет потребителите) и с 11 процентни пункта по отношение на 2016 година (63 на сто).

Най-голям е делът на интернет потребителите, купували или поръчвали артикули и услуги онлайн през 12-те месеца до изследването в Нидерландия (94 процента), следвана от Дания (92 на сто) и Швеция (89 на сто). В дъното на класацията с под 50 % онлайн шопинг са Румъния (44 на сто) и България (42 на сто).

През последните пет години най-голямо нарастване на онлайн извършването на покупки измежду интернет потребителите се следи в Чехия (+27 процентни пункта), Словения, Унгария и Румъния (по +26 пп), както и в Хърватия и Литва (по +25 пп).

Най-обичайните онлайн покупки са на облекло, обувки и аксесоари (включително спортно облекло). През трите месеца до изследването те са били поръчвани от 68 на 100 от онлайн купувачите. Следват доставки от заведения за хранене, заведения за бързо хранене и кетъринг (31 на сто), мебели, аксесоари за дома и градинарство (29 процента), козметика (27 %, книги, списания и вестници (25 процента), спортни артикули (без облекло) (24 процента), компютри, таблети, мобилни телефони и аксесоари за тях (23 процента) и детски играчки и принадлежности за развъждане на деца (20 процента).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР