Онлайн пазаруването продължава да расте въс всички държави на ЕС,

...
Онлайн пазаруването продължава да расте въс всички държави на ЕС,
Коментари Харесай

Българите пазаруват онлайн най-малко от всички в ЕС

Онлайн извършването на покупки продължава да пораства въс всички страни на Европейски Съюз, демонстрира изследване на Евростат. Пазаруването във физически магазини през миналата година непроменяемо беше наранено от рестриктивните мерки на COVID-19 и измененията в навиците и желанията на потребителите афектира върху електронната търговия.

През 2021 година, 90% от хората на възраст от 16 до 74 години в Европейски Съюз са употребявали интернет, 74% от които са закупили или поръчали артикули или услуги за персонална приложимост. Онлайн извършването на покупки за миналата година се е нараснало с 1% спрямо 2020 година.

Най-високият дял на интернет потребителите, които са закупили или поръчали артикули или услуги през интернет през миналата година, са регистрирани в Холандия (94%), Дания (92%) и Швеция (89%).

От друга страна, по-малко от 50% са пазарували онлайн в Румъния (44%) и България (42%) .

Това слага България на последното място по онлайн извършване на покупки от страните членки на Европейски Съюз.

През последните пет години най-голямото нарастване на онлайн извършването на покупки измежду потребителите на интернет е записано в Чехия (+27 %), Словения, Унгария и Румъния (всички +26%), както и Хърватия и Литва (и двете +25%).

Най-честите артикули, които се пазарят онлайн са облекла, обувки и аксесоари.

Те са поръчвани от 68% от онлайн купувачите. Поръчките на храна и доставки от заведения за хранене, вериги за бързо хранене и кетъринг услуги обгръщат 31%, Следват мебели, аксесоари за дома и градинарски артикули (29%), козметика, артикули за хубост (27%). След тях се подреждат книги, списания или вестници (25%), спортни артикули (без спортно облекло) (24%), компютри, таблети, мобилни телефони или техните аксесоари (23%) и детски играчки или предмети за грижи за деца (20%).
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР