Онлайн пазаруването е предпочитан метод за закупуване на стоки и

...
Онлайн пазаруването е предпочитан метод за закупуване на стоки и
Коментари Харесай

Пазаруваме в нета поне веднъж месечно

Онлайн извършването на покупки е желан способ за закупуване на артикули и услуги от от ден на ден български консуматори, демонстрира изследването MasterIndex 2017. Според проучването на Mastercard, извършено измежду дейните български картодържатели, две трети от тях пазарят в мрежата минимум един път месечно, като броят им нараства със 7 процентни пункта на годишна база – през 2015 година техният дял е 51%, през 2016 година – 58%, а през актуалната доближава 65%.

Резултатите за 2017 година демонстрират максимален растеж измежду картодържателите, които пазарят онлайн по няколко пъти в месеца (от 22% през 2016 година до 30% през настоящата). Най-активни в онлайн извършването на покупки на седмична и месечна база са потребителите във възрастовата група 25-34 година Предпочитаното платежно средство за закупуване на артикули и услуги в мрежата остават дебитните карти (70%), като измежду разплащащите с тях максимален е делът на 18–24-годишните.

Българските консуматори заплащат онлайн най-много покупката на облекла и обувки (57%), месечни сметки (44%), електротехника (37%), дарове (37%), настаняване (33%), книги (28%), храна (25%), самолетни билети (25%), козметика (24%), билети за културни и спортни събития (18%) и други В съпоставяне с 2016 година, максимален е растежът в онлайн извършването на покупки на козметика (повишение с 13%), дарове (ръст от 11%) и настаняване (5% повишение).

" Нарастващият интерес към онлайн заплащанията и извършването на покупки е натурален резултат от преимуществата, които дава – достъп до световни електронни магазини когато и да е на денонощието, от всяко устройство, без значение в коя точка на света се намират потребителите. Te правят оценка високо удобството на онлайн извършването на покупки, както и сигурността на заплащането, с помощта на развитите технологии за сигурност и опцията chargeback за възобновяване на сумата в банковата карта ", споделя Артур Туремка, общоприет управител на Mastercard за Балканите.

По данни на Евростат, 9% от българските компании употребяват мрежата като канал за продажба на своите артикули и услуги. За съпоставяне – междинният показател за европейските компании е 20%. Въпреки възходящия интерес на потребителите, електронната търговия в България образува едвам 4% от общия оборот на локалните компании, до момента в който по този индикатор европейските доближават към 16%.

" Онлайн търговията дава все по-големи благоприятни условия за развиване на бизнеса и обезпечаване на достъп до световния пазар. Българските компании имат шанса да се възползват от преимуществата на дигитализиращата се среда и да отговорят на непрекъснато възходящия потребителски интерес, употребявайки опциите на новите технологии и цифровите решения ", споделя Ваня Манова, управител за България и Македония на Mastercard.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР