Онлайн на 8 декември се очаква да бъде подписана Берлинска

...
Онлайн на 8 декември се очаква да бъде подписана Берлинска
Коментари Харесай

България подкрепи декларация за цифровото общество


Онлайн на 8 декември се чака да бъде подписана Берлинска декларация за цифровото общество
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството утвърди национална позиция, касаеща подписването на „ Берлинска декларация за цифрово общество и цифрово ръководство, основано на полезности ” . Инициативата започва през юли 2020 година, по едно и също време с Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз, и цели да надгради подписаната през 2017 година, по време на Естонското председателство, Талинска декларация за електронно ръководство.

Предложената декларация акцентира значимостта на, изключително на фона на непредвидими събития с мащаба на пандемията COVID-19. В документа е залегнала мощната ангажираност на държавните управления да подсигуряват сигурността и надеждността на цифровите технологии и услуги.
още по тематиката
Отчетена е връзката сред цифрова промяна и цифрово присъединяване. Подходът на устременост към обособения консуматор се резервира, само че се акцентира нуждата от извеждане на администрациите като водещи при реализиране на цифровите трансформации.

Декларацията обръща особено внимание на нуждата от по-силно застъпване на главните при цифровизацията и гарантиране, че те се упражняват в баланс със свободите и правата на другите. Във фокуса на Берлинската декларация попадат: гарантиране на „ цифровия суверенитет ”, както и въвеждане на механизми и основаване на пълномощия за субектите на данни за надзор върху споделената информация и тяхната „ цифрова диря ”.

Берлинската декларация за цифровото общество е в духа на европейските тактики и политики, ориентирани към повишение на сигурността,, битката против закононарушенията в цифрова среда, както и гарантирането на равно присъединяване в процеса на цифрова промяна и отбрана на главните човешки права и полезности.

С оглед на тежката пандемична конюнктура, обвързвана с COVID-19, плануванаъа за 8-ми декември 2020 година в Берлин, Германия конференция ще бъде извършена онлайн. За България Декларацията ще бъде подписана виртуално от заместител министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР