Онлайн магазин за стоки за свободното време не е информирал

...
Онлайн магазин за стоки за свободното време не е информирал
Коментари Харесай

КЗП забрани на електронни магазини да заблуждават за наличностите на промоционални стоки

Онлайн магазин за артикули за свободното време не е уведомил правилно клиентите си за наличните количества от пуснати в промоция продукти. Сайт за продажба на уреди за дома пък не е спазвал посочения от него период за доставка на поръчките. Нелоялните търговски практики са открити и неразрешени от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Единият от хванатите в нарушаване електронни магазини – ozone.bg, е предложил разнообразни артикули с понижени цени, измежду които и устройства за виртуална действителност за игрови конзоли по 399 лева След поръчката на 10 такива хедсета, клиент е получил единствено един. Проверка на КЗП по случая откри, че все още на изпратената от потребителя поръчка за покупка търговецът не е уведомил за лимитирана наличност на промоционалните артикули. В мнението си до контролния орган той показва „ техническа неточност ” при отчитане на наличните бройки в складовата му система като причина да не може да достави всички декларирани бройки, а единствено единствената останала.

Когато търговец не е в положение да достави предлаганите от него артикули или сходни на тях при оповестените параметри и да уточни рационални пояснения за това, е налице нелоялна процедура, безапелационни са специалистите на КЗП.

Нелоялна процедура е и неспазването на оповестения период за доставка на поръчките, защото той постоянно оказва въздействие върху избора на потребителя от кого да купи. Именно заради закъснение на колета електронният магазин Diplomat.bg е станал обект на инспекция от страна на КЗП. Контролният орган е сезиран от консуматор, чиято поръчка е обработена навреме, като е изписана за приемане за след две седмици, а е доставена още по-късно – седем дни след тази дата. Търговецът се оправдава с личен пропуск на чиновник на компанията.

В хода на инспекцията КЗП установи, че според общите условия на онлайн търговеца покупките следва да дойдат до седем работни дни след дефинитивно уточняване на адреса и датата за приемане и свързване на продавача с клиента. Изрично са посочени случаите, в които се позволява удължение на този период – при почивни дни или публични празници. В съответния проблем има безпричинно закъснение от към две седмици.

Съвети към потребителите:

Промоционалните артикули може да са с лимитирани наличия, само че при осъществяването на поръчката търговецът е редно да Ви осведоми за това.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР