Онкоболни жени до 35 години вече ще могат да съхраняват

...
Онкоболни жени до 35 години вече ще могат да съхраняват
Коментари Харесай

Безплатно замразяват яйцеклетки на онкоболни до 35 години


Онкоболни дами до 35 години към този момент ще могат да съхраняват собствен генетичен материал за инвитро процедури. Това ще разреши на идващ стадий те да осъществят своето родителство. Това заяви зам.-министърът на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Критериите за включването на страдащите от онкологично заболяване дами в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките. " Онкологични комитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на болестта и за вероятностите ", посочи той. И увери, че " финансирането ще бъде безлимитно ".

" Досега ние безусловно намирахме средства да решаваме този общоприет публичен проблем, чукайки от врата на врата. Радостно е, че срещнахме схващане от страна на здравното министерство. Това е една победа за хората с онкологични проблеми ", стана ясно от думите на ръководителя на Фондация " Искам бебе " Мария Янева.

Проектът за устав на Центъра за асистирана репродукция(ЦАР) планува още дами, чиито яйчници поради медицински показания не могат да бъдат подтиквани или не дават отговор на стимулация, да имат право на четири пункции за извличане на яйцеклетки. Освен това се понижават периодите за приемане на заповедите за утвърждение, като към този момент ще се чака до 2-3 месеца.

Данни за успеваемостта на всяко от лечебните заведения, осъществяващи инвитро процедури, ще бъдат оповестени на електронната страница на Фонд инвитро.

Дава се опция на двойки, при които единият сътрудник има генетично заболяване или хромозомна разновидност, да получат късмет за крепко дете посредством инвитро процедури.

С плана на Правилник за активността на ЦАР можете да се запознаете тук:

http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2017/10/20/pravilnik_car_-_proekt.pdf
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР