Омръзнало ви е от досадната скука в кухнята и определяте

...
Омръзнало ви е от досадната скука в кухнята и определяте
Коментари Харесай

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Омръзнало ви е от досадната досада в кухнята и определяте себе си като смели експериментатори, подготвени да завладяват нови кулинарни върхове? Копнеете за малко многообразие, с което да „ подправите “ живота си, само че не знаете по какъв начин? Не се отчайвайте! Днес ще ви върнем насладата от „ усета “ на живота.

Какъв по-лесен и наличен метод да се удовлетворят тези стремежи, с изключение на да се потопите и „ вкусите “ нечия непозната традиция посредством присъщата за нея фалшификация. Затова хващайте крепко черпака и тръгнете с нас на изток, а точно към Индия. За да добият ястията ви нейния несравним и другоземен усет, вижте кои са 10-те най-използвани подправки в индийската кухня.

1. Кардамон

 10-те най-често употребявани подправки в индийската кухня

Наричан „ Царицата на подправките “, Elettaria cardamomum или кардамон е пикантна фалшификация със мощен мирис и евкалиптов мирис. Нейният генезис се свързва с Южна Индия, Шри Ланка, Малайзия и Суматра, а през днешния ден се отглежда в Непал, Централна Америка и Тайланд. В Европа кардамонът се появява още с първите търговски взаимоотношения сред Изтока и Древна Гърция и Римската империя. В Индия обаче подправката е позната стотици години преди Новата епоха. Тя се добива от пресни зелени шушулки, чийто семена могат да бъдат зелени, черни или бели. В индийската кухня се употребяват първите два типа, като се прибавят както към солени ястия, по този начин и към десерти. Също по този начин кардамонът е мощен афродизиак и се употребява като лечебно средство при редица болести.

2. Карамфил

 10-те най-често употребявани подправки в индийската кухня

Карамфилът е постоянно срещана фалшификация в Индия и неговите анасонови нотки са елементарно разпознаваеми в доста от индийските ястия. Силният, съвсем лековит мирис на карамфила идва от огромната централизация на неговите етерични масла. Карамфилът по своята същина е цвете и, с цел да се употребява като фалшификация, първо би трябвало тези масла да се освободят, а цветчетата да се изсушат. Цветчетата могат да се употребяват цели или като съставка към други подправки.

3. Черен пипер

 10-те най-често употребявани подправки в индийската кухня

Именно Индия е родината на черния пипер. Макар и да е толкоз постоянно използвана, тази фалшификация мъчно се отглежда. Тя е в директна взаимозависимост от метеорологичните условия, като да вземем за пример количествата превалявания, и заради това цените на пресния пипер варират доста. Както множеството подправки, черният пипер би трябвало да бъде малко изгорял преди приложимост. За по-добър усет обаче пресният пипер може да се смели непосредствено в ястията.

4. Кимион

 10-те най-често употребявани подправки в индийската кухня

Кимионът постоянно се употребява цялостен или в композиция с други подправки, с цел да прибави опушена нотка към индийските ястия. Може да бъде сгрешен със семената на копъра или анасона, само че се разпознава по интензивния си мирис и кафяви семена. За най-интензивен усет е добре кимионът да се употребява прясно надробен. Едно би трябвало да запомните при неговото запичане и то е, че доста елементарно загаря, а изгорен кимионът има доста горчив усет и единствено ще скапе вашето ядене. Затова го препечете за към тридесет секунди и го оставете да се охлади преди да го смесите с други подправки.

5. Кориандър

 10-те най-често употребявани подправки в индийската кухня

Кориандърът е може би най-разпространената фалшификация в индийската кухня. Той е може би една от на-старите известни подправки в света и се характеризира със златисто-жълт цвят. Семената са доста ароматни и с цитрусови нотки. Подобно на кимиона, кориандърът би трябвало да бъде изсъхнало изпечен, до момента в който не придобие ярък златисто-кафяв нюанс.

6. Индийско орехче и неговата кора

 10-те най-често употребявани подправки в индийската кухня

Като фалшификация в Индия се употребява както самото индийско орехче, по този начин и неговата обвивка. Разликата сред тях се състои единствено в това, че самото орехче има малко по-сладък усет. В индийската кухня се употребява най-вече за изработката на сладкиши. Разбира се, не би трябвало да се прекалява с тази фалшификация, защото при по-голяма доза от към 10 грама, може да провокира халюцинации, чувства близки до тези на марихуаната и даже до съдбовен край.

7. Синапени семена

 10-те най-често употребявани подправки в индийската кухня

Семената от синап могат да бъдат жълти, черни или кафяви и са взаимозаменяеми при използването им в индийската кухня. Вкусът на семената се освобождава откакто те са смачкани или приготвени в масло. Техният пушен мирис лежи в основата на изработката на кърито и производните му сосове, а маслото от синап се употребява най-вече в Северна Индия.

8. Сминдух

 10-те най-често употребявани подправки в индийската кухня

Като фалшификация се употребяват семената и листата на сминдуха. Семената са жълтеникави и доста наподобяват на мънички пшеничени ядки. Също като карамфила, те би трябвало да се употребяват доста деликатно. И при сминдуха е значимо да не се прекалява с дозата, защото може да има отрицателни последствия като алергични реакции.

9. Куркума

 10-те най-често употребявани подправки в индийската кухня

Куркумата е друга постоянно срещана фалшификация в Индия. Отглежда се както коренище и може да се употребява прясна (като джинджифила) или като се изсуши. От куркумата има доста изгоди и не малко се употребява в медицината и за намаляване. Вкусът на прясна куркума е по-силен, в сравнение с при сухата, и доста елементарно цапа, по тази причина внимавайте при потреблението ѝ.

10. Шафран

 10-те най-често употребявани подправки в индийската кухня

Шафранът е най-скъпата фалшификация в света, защото е доста сложна за развъждане и за добиването на един кг от нея са нужни 110 000 – 165 000 цвята. На дребно цената на кг доближава до 20000 $. Вкусът на шафрана е доста друг и всеки го усеща по собствен метод. Той е мощна фалшификация и се употребява в дребни количества, като нормално се разтваря в малко вода или мляко преди да се добави към ястието. В Индия се използва при овкусяването на ориз, сладкиши и сладоледи.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР