Омикрон вариантът ще предизвика пета COVID вълна у нас през

...
Омикрон вариантът ще предизвика пета COVID вълна у нас през
Коментари Харесай

Проф. Христова: Петата вълна ни е в кърпа вързана


Омикрон разновидността ще провокира пета Коронавирус вълна у нас през януари. Това предвижда шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

" Петата вълна ни е в забрадка вързана, тъй като това е нов вид, изменен и надлежно ще хване неимунно население и ще го разболее. Но ние не знаем какъв брой висока ще бъде тази вълна ", съобщи проф. Христова и разясни, че всички нови заболявания се развиват с вълнообразен темперамент на последователно усилване и понижаване на заболеваемостта.

" Затова в Европа са доста обезпокоени и настоящи, тъй като няма място за суматоха, а за дейности. Нужни са оптимално превантивни дейности, понижаване на туристопотока и вкарването му в карантина ", уточни шефът на НЦЗПБ.

Проф. Христова чака Омикрон разновидността да се появи скоро и в България.



" Взели сме ограничения оптимално бързо да стигнем до доказване на подобен случай. Това значи да имаме PCR реакция, с която по някакъв метод да стигнем до проби, които са съмнителни – с изменен s-протеин, и надлежно те да бъдат предпочитано секвенирани. Така до няколко дни ще имаме данни за Омикрон, в случай че се появи ", изясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Омикрон е извънредно инфектиран вид, който е кадърен единствено в границите на няколко седмици да се трансформира в преобладаващ. Вероятно е и имунизациите да не са изключително ефикасни против него, само че съгласно проф. Христова те остават най-ефективното средство за противопоставяне.

" Мутациите водят до по този начин наречения immune escape. Тоест, се заобикаля имунния отговор, само че отчасти. Не е толкоз друг вирусът и по тази причина единственото, което можем да създадем, е да се имунизираме. Колкото и да е успеваемостта против Омикрон, имунизацията още веднъж е най-силното оръжие ", акцентира шефът на НЦЗПБ.

Според нея не е допустимо PCR тестванията да не хващат Омикрон, тъй като те разчитат с изключение на на s-протеина и на други два гена.

" Лекарствата, които навлизат и блокират ензимите, ще си бъдат ефикасни. Ще си бъдат ефикасни и противоепидемичните ограничения, и отчасти имунизациите. Ще чакаме и новите ваксинални артикули. Ще се стегнем и ще преодолеем и този вирусен вид ", приключи проф. Ива Христова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР