Омикрон вариантът на коронавируса SARS-CoV-2 може да измести Делта варианта

...
Омикрон вариантът на коронавируса SARS-CoV-2 може да измести Делта варианта
Коментари Харесай

Първи данни: Преболедувалите Омикрон са с по-силен имунитет и срещу Делта

Омикрон разновидността на ковид SARS-CoV-2 може да измести Делта разновидността в йерархията на доминиране заради това, че инфекцията с новия вид дава на прекаралите го засилен имунитет против по-стария вид. Това сочи проучване на южноафрикански учени, представено от Reuters.

Проучването обаче още е единствено чернова т.е. не е направена оценка от самостоятелен теоретичен екип. Освен това то е много малко - в него са взели участие единствено 33 души. Резултатите от изследването обаче " демонстрират, че Омикрон измества разновидността Делта, защото той може да провокира имунитет, който обезврежда Делта ", гласи едно от заключенията на проучването.
70% от дневните случаи на COVID-19 в Атина са с Омикрон
Експертите и държавното управление с паника наблюдават бързото разпространяване на Омикрон в Гърция, до момента в който се пробват да лимитират броя на новите...
Прочети повече
Какво обаче е забавното - от тези 33-ма има хем имунизирани против КОВИД, хем преболедували Омикрон. След преболедуване с Омикрон, имунитетът им по отношение на този вид се е повишил 14 пъти, само че се е повишил и имунитетът им по отношение на Делта - 4,4 пъти. По-добър и постоянен имунен отговор що се отнася до обезвреждащи титри антитела обаче има при имунизираните участници в изследването - общо 7, като трима от тях са били имунизирани с две дози " Комирнати " на Pfizer/BioNtech, а четирима са били имунизирани с " Янсен ", като един е получил и втора доза от същата ваксина. При неимунизираните имунният отговор с антитела варира по-силно т.е. е по-нестабилен. Именно това кара провелите проучването да имат вяра, че Омикрон ще прати Делта в историята.

Как е направено проучването - посредством лабораторни проби, т.е. употребявани са кръвни проби. 11 от участниците в изследването са били признати в болница, само че нито един не се е нуждаел от кислородна терапия.

" Увеличаването на неутрализацията на разновидността Делта при лица, инфектирани с Омикрон, може да докара до понижаване на способността на Делта да заразява още веднъж тези лица ", споделят още учените, провели проучването.

Според тях последствията от това изместване ще зависят от това дали Омикрон е по-малко патологичен спрямо Делта. " Ако това е по този начин, тогава честотата на тежките болести след заразяване с COVID-19 ще бъде понижена и инфекцията може да се измести, с цел да стане по-малко разрушителна за индивидите и обществото ", гласи заключението на учените.
Д-р Илиев: Омикрон ще ни изненада през януари
Омикрон ще ни изненада през януари. Много повече хора, които са преболедували Делта разновидността, ще прекарват Омикрон, сподели доктор Аспарух...
Прочети повече
Според по-ранно южноафриканско изследване при хората, инфектирани с Омикрон, се следи понижен риск от хоспитализация и тежки болести спрямо разновидността Делта, макар че създателите споделят, че част от това евентуално се дължи на високия имунитет на популацията.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР