Омикрон - силно мутиралият вариант на COVID-19, открит в Южна

...
Омикрон - силно мутиралият вариант на COVID-19, открит в Южна
Коментари Харесай

Малко търпение и без паника - отговори за Омикрон ще има до три седмици

Омикрон - мощно мутиралият вид на COVID-19, открит в Южна Африка, е засечен в няколко страни в Европа и по света и макар налагането на строги ограничения за контактите с тази част на света, надали някой се надява по този начин да бъде спрян коронаврусът. По-скоро става дума за печелене на време, през което учените да дадат отговори на най-малко 3 основни въпроса:
Лотар Вилер, президент на немския институт " Роберт Кох ", разяснява за сп. " Шпигел ", че " всички имунизирани не стартират от нулата, когато се заразят с нов вид ". Лайф Ерик Зандер имунолог от берлинската клиника " Шарите " добавя, че " нашето тяло основава разнообразни антитела и имаме нещо като двойно дъно на куфар ", тъй като специфични кафези на имунната система разпознават напълно разнообразни места в ковид спрямо антителата. Д-р Анджелик Котзе, ръководителка на Медицинската асоциация на Южна Африка,, чезасега пациентите ѝ прекарват болестта приблизително тежко. За разлика от Делта разновидността, те не губяг подушване или усет, не е засечено и огромно понижение на кислорода в кръвта при новия вид. Тя е един от първите, заподозрели, че става дума за друг COVID-19 и счита, че пациентите може да се лекуват у дома. Но тези данни би трябвало да с потвърдят при доста по-голяма извадка и в разнообразни възрастови групи, тъй като е известно, че популацията на Африка по принцип е доста по-младо от това в Европа, да вземем за пример.

Д-р Антън Фаучи, водещият експерт на Съединени американски щати по инфекциозни заболявания, е уведомил в неделя президента Джо Байдън, че безапелационни отговори ще има след към две седмици. Според него неизбежно разновидността ще доближи и Съединени американски щати, тъй като " имя ясни индикации за способността му да се предава бързо, само че съществуващите ваксини евентуално дават " известна степен на отбрана против тежко разболване ". До среднощ в неделя Омикрон бе доказан в Австралия, Белгия, Ботсвана, Англия, Дания, Германия, Хонконг, Израел, Итали, Нидерландия, Франция, Република Южна Африка и Канада.

" Надбягваме се с времето ", сподели в неделя Урсула фон дер Лайен, председателка на Европейската комисия, във връзка напъните по света да се събере информация за новия вид. " Учени и производители се нуждаят от 2-3 седмици, с цел да си изяснят цялостната картина за разновидностите на Омикрон ", изясни тя и добави всички да се имунизират, да носят маски и да съблюдават дистаниция.

 Малко самообладание и без суматоха - отговори за Омикрон ще има до три седмици
© Reuters

Същото предложиха Фаучи и проф. Деви Сриндар от Университета на Единбург: имунизиране, бустерни дози, надомно тестване за сигурност, че не заразяваме други, маски на публични места с мног охора и внимание какъв брой близки контакти имаме.

Сценариите пред държавните управления са от най-лекия (Омикрон не е по-опасен от Делта и ограниченията за преодоляване на пандемията не престават, както досега) до най-тежкия (променя се рабзбиранет какво значи " изцяло имунизиран ", основателите на ваксини ще би трябвало да ги приспособяват, да се произведат милиони и милиони бройки бързо да стартира акция за имунизиране на населението). Засега управляващите на доста места работят уверено превантивно, като Мароко през вчерашния ден забрани кацането на пътнически самолети от чужбина в страната за период от 14 дни.

Според Световната здравна организация блокрането на пътувания е прекомерна мярка, от която страдат хора и компании. " Първоначалните данни сочат, че има нараснал риск от увеличение на хоспитализациите в РЮА, само че това може да се дължи на нараствания брой инфектирани, а не на характерно заразно заболяване ", разясняват от СЗО. Колко тежки са последствията от Омикрон ще се разбере " в идващите няколко дни до няколко седмици ". Добра вест е, че всеобщо употребяваните PCR проби засичат и заразяванес Омикрон. Проверява се дали има промени при други видове проби, в това число бързите антигенни проби.

Англия, която е краткотраен ръководител на Г-7, заяви, че в понеделник привиква изключително съвещание на здравните министри на тази група на стопански най-развитите страни в света.

Борсите започнаха да се успокояват след петъчния срив, само че търговците остават с опънати нерви до появяването на нова информация. ОПЕК реалокира техниескатата среща за обсъдане положението на пазара след поевтиняването на петрола с над 10% в петък и в този момент тя ще се състои в сряда и четвъртък. Кристин Лагард, шефът на Европейската централна банка, сподели за италианската телевизия РАИ, че в този момент Европа е по-добре готова за спешна ситуаци, " тъй като познаваме врага си и какви ограничения да предприемем ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР