Омикрон продължава да доминира у нас. Прогнозите са до края

...
Омикрон продължава да доминира у нас. Прогнозите са до края
Коментари Харесай

Инфекционист: Делта може да се завърне мощно след Омикрон заради лекото преболедуване

Омикрон продължава да господства у нас. Прогнозите са до края на февруари да премине пикът на последната вълна. Учените стават все по-скептични, че Омикрон ще постави завършек на пандемията.

" Въпрос на време е да се появи нов подвариант на Омикрон. С появяването му не се изчерпват опциите за нов вариант. Ковид-19 има по-големи благоприятни условия да мутира. Оцеляват единствено тези разновидности, които дават на новосформиралия се вирус еволюционно преимущество - или по-лесно се предава, или заобикаля имунния отговор. В Омикрон и двете са налице ", съобщи доктор Трифон Вълков от Инфекциозна болница София в студиото на " България заран ".

Той акцентира притеснителна наклонност - нямаше пауза сред Делта и Омикрон.

" Между всяка една вълна при предходните разновидности на Ковид-19 имаше ярък интервал с ниска заболеваемост. Сега Омикрон се наложи над Делта разновидността, до момента в който той беше в своя кипеж на разпространяването ", акцентира инфекционистът пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът означи, че по-лекото протичане на Омикрон си има своята цена.

" При по-лекото протичане генерираният имунитет след преболедуване остава по-слаб. Няколко месеца по-късно можем да се заразим с различен вид на вируса или още веднъж с Омикрон. Някои учени предизвестяват, че може да има завръщане на Делта поради слабия имунитет от Омикрон ", съобщи доктор Вълков.

Експертът е безапелационен, че бустерна доза ваксина пази от тежко боледуване.

" Вероятността за влизане в болница или реанимация, както и да се стигне до гибел понижава с над 85%. Единствено не се знае за какъв стадий от време са ефикасни бустерните дози ", акцентира инфекционистът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР