Омикрон, новият и непроучен още достатъчно добре вариант на коронавируса

...
Омикрон, новият и непроучен още достатъчно добре вариант на коронавируса
Коментари Харесай

Експертите след Омикрон: Затварянето на граници не работи, трябва да се разшири ваксинацията |

Омикрон, новият и неразучен още задоволително добре вид на ковид SARS- CoV-2, уплаши света, уплашен така и така от продължаващата към този момент близо две години пандемия. Първата реакция на някои страни на следващия удар на болестта бе затваряне на границите и прекъсване на полетите от страни от южната част на Африка, откъдето този път биха паника за доста бързо разпространяващ се вид, съобщава Българска телеграфна агенция

Но ще оказват помощ ли този вид ограничения в нашия толкоз глобализиран и мобилен свят? Не, споделят здравни специалисти и лекари и за следващ път предизвестяват - би трябвало по-агресивно да се работи за разширение на имунизацията в по-бедните страни.

" Докато не имунизираме задоволително хора, това ще се случва още веднъж и още веднъж " , акцентира в изявление за вестник " Вашингтон пост " Гленда Грей, ръководителката на Южноафриканския съвет за медицински проучвания. Най-големият проблем, който спъва напъните за ограничение на пандемията, е несъответствието сред богатите страни, които имат задоволително ваксини, в това число за бустерни дози, и доста по-бедни райони, които се мъчат да се снабдят с ваксини и имат проблеми с доставката и разпределянето им.

Само 6 на 100 от популацията на Африка, а то е към 1,2 милиарда - е изцяло имунизирано. За съпоставяне - в Европейски Съюз процентът е към 66, а в Съединени американски щати - към 59. Има стратегия на СЗО, която да оказва помощ за систематизиране на имунизациите против коронавирус за нуждаещите се страни, само че постоянно, както и в Южна Африка, проблемите опират и до превоза, и достигането до отдалечени региони. А и до нежеланието на хората да се имунизират, подклаждано от апатията и убеждението, че нещата не са толкоз зле, споделя Грей.

В Република Южна Африка по публични данни имунизирани против коронавирус са повече от 35 % от популацията , което е два пъти по-малко от 67-те %, които страната си беше сложила като цел за 2021.

Явно нещата не вървят добре, щом този месец, преди да гръмне новината за Омикрон, държавното управление сподели, че ще забави доставките на препаратите на " Пфайзер/Бионтех " и " Джонсън и Джонсън ", защото по-малко хора се имунизират. Докато се опитваме да се оправим с очевидния проблем - ниското ваксинално покритие, в никакъв случай няма да успеем да ограничим новите разновидности.

И още веднъж за рестриктивните мерки в пътуванията. По данни на СЗО първото доказано заразяване с Омикрон е от проби, взети на 9 ноември, което значи, че взетите предходната седмица към този момент са били " закъснели " и не могат да спрат разпространяването на вируса по света, счита Джефри Лазаръс, професор по здравни системи и политики в Института за световно здраве в Барселона. Ограниченията на пътуванията дават подправено възприятие за сигурност , споделя той и поучава по-добре да се мисли за по-строги защитни ограничения за пътуващите.

Дали възбраните за пътувания вземат решение казуса, или напъните би трябвало да се насочат към имунизацията?

Ако погледнем осемте африкански страни, които първи попаднаха под ударите на възбраните (Република Южна Африка, Намибия, Лесото, Есватини, Зимбабве, Ботсвана, Малави и Мозамбик), нито една от тях не е ваксинирала даже една трета от популацията си, а в Малави процентът е под 10, излиза наяве от уеб страницата " Нашият свят в данни ".

Тревогата от бързото разпространяване на Омикрон и отвън Африка - към този момент е открит в 20 страни - и нуждата от разширение на имунизацията още веднъж насочи вниманието към един като че ли позабравен, най-малко за богатия свят въпрос - настояването на доста страни да се отстранен, най-малко краткотрайно, патентите за произвеждане на ваксини.

Тези дни още веднъж го сложиха Република Южна Африка и Индия, които са отпред на тази акция. Само че Европа не отстъпва, защитавайки интелектуалната си благосъстоятелност, написа вестник " Политико ". Богатите страни споделят, че отбраната на интелектуалната благосъстоятелност е безусловно нужна, с цел да може фармацевтичните компании да имат средства за изследвания и нововъведения, а това в обстановката на пандемия е два пъти по-важно. Само че разрастващите се страни отвръщат, че патентите усложняват лесния достъп до медикаменти и усложняват борба, която е значима за целия свят.

В полемиката за отговорността на развития свят се включи и някогашният английски министър председател Гордън Браун, който в този момент е дипломат на СЗО. В публикация във вестник " Гардиън " той разкритикува богатите, които натрупат ресурси от ваксини, а не са изпълнили обещанията си да оказват помощ на тези, които имат потребност от тях.

Западни страни унищожават останали им дози с изминал период на валидност, а бедните страни нямат ваксини. Ако сте просрочили ваксина, на процедура рискувате нечий живот.

" Неспособността ни да дадем ваксини на хората в развиващия се свят в този момент още веднъж ни преследва ", предизвестява Гордън Браун.

Какво да се прави? Налага се изводът, че защото пандемията е световна опасност, би трябвало да има и общи старания и тактика.

/ПА/
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР