„Омикрон“ може да изравни „Делта“ по смъртност. Това заяви в

...
„Омикрон“ може да изравни „Делта“ по смъртност. Това заяви в
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Трябва да сме умерени оптимисти за края на пандемията

„ Омикрон “ може да изравни „ Делта “ по смъртност. Това съобщи в bTV Новините вирусологът доцент Любомира Гломб от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Експертът изясни, че новият вид по-рядко води до летален излаз, само че пък заразява повече хора и по този начин „ черната “ статистика се изравнява.

Тя изясни, че преди няколко дни от Съединени американски щати са засекли тревожни данни. Зад Океана също циркулира най-вече „ Омикрон “, като смъртността е достигнала 2/3 от интензитета на „ Делта “ вълната.
„ Това мен ме тормози, тъй като единствената разлика, която аз виждам с останалите страни, където „ Омикрон “ протича относително леко, е в степента на имунизация – в Съединени американски щати нямат кой знае какъв брой добра имунизация, само че е доста по-добра от нашата, към 60% “, добави специалистът.

Доц. Гломб разяснява и българската статистика, съгласно която четирима от секвенираните с „ Омикрон “ у нас са умряли, по тази причина гардът не би трябвало да се снишава. По думите ѝ „ Омикрон “ не може „ да избяга “ на бързите антигенни проби, само че при новия вид позитивира чак на втори-трети ден от инфекцията.

Според нея би трябвало да сме умерени оптимисти по отношение на края на пандемията, тъй като у нас циркулират и новите по-заразни подварианти на „ Омикрон “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР