Омикрон може да изравни Делта по смъртност. Това заяви в

...
Омикрон може да изравни Делта по смъртност. Това заяви в
Коментари Харесай

Доц. Гломб: “Омикрон“ може да изравни “Делта“ по смъртност

" Омикрон " може да изравни " Делта " по смъртност. Това съобщи в bTV Новините вирусологът доцент Любомира Гломб от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Експертът изясни, че новият вид по-рядко води до летален излаз, само че пък заразява повече хора и по този начин " черната " статистика се изравнява.

Тя изясни, че преди няколко дни от Съединени американски щати са засекли тревожни данни. Зад Океана също циркулира най-вече „ Омикрон “, като смъртността е достигнала 2/3 от интензитета на „ Делта “ вълната.

" Това мен ме тормози, тъй като единствената разлика, която аз виждам с останалите страни, където „ Омикрон “ протича относително леко, е в степента на имунизация – в Съединени американски щати нямат кой знае какъв брой добра имунизация, само че е доста по-добра от нашата, към 60% ", добави специалистът.

Доц. Гломб разяснява и българската статистика, съгласно която четирима от секвенираните с „ Омикрон “ у нас са умряли, по тази причина гардът не би трябвало да се снишава. По думите ѝ „ Омикрон “ не може „ да избяга “ на бързите антигенни проби, само че при новия вид позитивира чак на вторитрети ден от инфекцията.

Според нея би трябвало да сме умерени оптимисти по отношение на края на пандемията, тъй като у нас циркулират и новите по-заразни подварианти на „ Омикрон “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР