Омикрон добива все по-доминантно положение – 78%, паралелно с покачване

...
Омикрон добива все по-доминантно положение – 78%, паралелно с покачване
Коментари Харесай

Проф. Христова: Ако спазваме мерките случаите ще намалеят в края на февруари

" Омикрон добива все по-доминантно състояние – 78%, редом с повишаване на случаите. Това са данните с две седмици обратно. Вероятно сега е към 80, даже 90%. Случаите последователно ще стартират да понижават, в случай че съблюдаваме ограниченията, може би още в края на февруари ". Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова пред Нова тв.

По думите й от умрелите над 90% са неимунизирани. " Намираме се в платото на пика на бурята. Пожарът гори с всички вероятни сили, само че с дребни стъпки от края стартира да затихва. Това е максимумът на пожара, не трябва да се отпускаме ", прикани проф. Христова.

Тя е безапелационна, че всеки по-заразен подвариант води до нарастване на заболеваемостта. " Пред седмица доказахме 7 случая на втория подвариант на Омикрон. Той е по-заразен от 10 до 30% съгласно разнообразни изявления. Има данни за по-лесно предаване ", разяснява инфекционистът.

Проф. Христова удостовери, че децата с наднормено тегло, хронични болести и диабет по-лесно се заразяват с вируса.

" Омикрон не " бяга " на тестванията. Решаващият миг е по кое време вършим тестванията. С първите признаци е рано. До третия ден се получава подправено негативна реакция. Ще позитивира малко по-късно, а антигенните проби позитивират по-късно и от PCR, тъй като хващат вируса в по-голямо количество ", изясни медикът. И добави, че с първия си подвариант Омикрон даваше негативен резултат за S ген, а вторият дава позитивна реакция, за него няма скринингов способ.

Според нея на 14-дневна база на 100 000 души инфектираните понижават. " В съпоставяне с предния понеделник са по-малко със 100. Тази наслада е доста нежна. Болниците са претъпкани, а от нас зависи какъв брой бързо ще успеем да понижим броя на заболелите ", акцентира тя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР