Омбудсманът се обърна и с писмо до председателя на Народното

...
Омбудсманът се обърна и с писмо до председателя на Народното
Коментари Харесай

Много Важна Информация За Сметките На Всички Българи! Вижте Какво Обяви Току-Що Омбудсманът Мая Манолова!

Омбудсманът се обърна и с писмо до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, в което предлага и законодателни промени в тази тенденция.

„ В резултат от възприетото законодателно решение на процедура жителите се лишават от право на отбрана, когато са нарушени или застрашени техни права и законни ползи, както повелява член 56 от Конституцията “, безапелационна е Манолова.

Тя акцентира още, че това не е в сходство и с европейската инструкция 2009/72/ЕО, съгласно която държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да вкарат на национално равнище механизми, които да подсигуряват на всяка наранена страна опция за обжалване на такива решения пред самостоятелен орган.

„ Макар член 13, алинея 9 от Закона за енергетиката да предпоставя опция за обжалване законосъобразността на актовете на КЕВР, наредбата на член 36а, алинея 2 от Закона за енергетика, която афишира решенията за одобряване на цени за доставка на електрическа сила, природен газ и вода на жителите за самостоятелни административни актове, всъщност лимитира тази опция “, написа омбудсманът.

Общественият бранител показва, че по този начин се нарушава правилото на правовата страна /чл. 4, алинея 1 от Конституцията/, както и опцията жителите да апелират всички административни актове, които ги засягат /чл. 120, алинея 2 от Основния закон/. В писмото си до ръководителя на Народно събрание, националният публичен бранител напомня, че институцията на омбудсмана е помогнала на потребителски организации при обжалването на решения на КЕВР, с които се усилва цената на природния газ, топлинната и електрическата сила, само че не е даден ход на делата.

„ В същото време, защото получатели са единствено сдруженията лицензианти, които нямат интерес от обжалване, някои от решенията на КЕВР, даже и незаконосъобразни, влизат в действие. А, както омбудсманът към този момент се убеди, има случаи, в които решенията на регулатора са признати при неспазване на законовите правила. Това се удостоверява и от дейностите на прокуратурата, която, сезирана от омбудсмана през декември 2017 година, внесе 16 броя митинги против решение на КЕВР по отношение на цената на ВиК услугите “, аргументира позицията си Манолова.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР