Омбудсманът проф. Диана Ковачева е новият български съдия в Европейския

...
Омбудсманът проф. Диана Ковачева е новият български съдия в Европейския
Коментари Харесай

Диана Ковачева е новият български съдия в съда в Страсбург  

Омбудсманът проф. Диана Ковачева е новият български арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Тя получи 115 гласа в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Съдията от Софийския градски съд Галя Вълкова получи поддръжката на 73 членове на ПАСЕ, а шефът на Европейското учебно заведение по наложително осъществяване Драгомир Йорданов – 13 гласа.

Така проф. Ковачева ще правораздава през идващите 9 години в съда в Страсбург.

Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 година Завършва „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1999 година Има магистратура по право на Европейския съюз от СУ и магистратура по право на Европейския съюз и правосъдна система от Университета Нанси II.

От 2021 година Ковачева е професор по интернационално право и интернационалните връзки в Института за страната и правото на Българската академия на науките.

В продължение на близо 10 години е шеф на Transparency International – България. От 2011 година до 2013 година е министър на правораздаването.

През 2016 година беше определена за заместник-омбудсман на България, а по-късно и за омбудсман, който пост заема до през днешния ден.

През 2014 година Ковачева е удостоена от Кралица Елизабет II с медал на Британската империя за приноса ѝ за противопоставяне на корупцията и напъните ѝ за транспарантна и ефикасна правосъдна система.

Мандатът на сегашния ни арбитър в Европейски съд по правата на човека Йонко Грозев изтича на 12 април.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР