Омбудсманът поиска от министъра на енергетиката да бъде осигурена прозрачност

...
Омбудсманът поиска от министъра на енергетиката да бъде осигурена прозрачност
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска прозрачни цени за отчитането на парното и топлата вода

Омбудсманът изиска от министъра на енергетиката да бъде обезпечена бистрота за всички цени, прилагани от при обслужването на жителите.
Повод за мнението на публичния бранител са признатите от Народното събрание промени в, които регламентират всеобщото въвеждане на уредите за отдалечено отчитане на топлинната сила – самостоятелни топломери, радиаторни разпределители и водомери за топла вода, за битовите клиенти на топлофикациите.
„ Използвам случая още веднъж да подчертая, че по този метод ще се понижат прогнозните детайли в сметките за топлинна сила, за гарантиране правото на жителите на възнаграждение на действително употребени услуги “, отбелязва омбудсманът.
Новите устройства ще разрешат ежемесечно отчитане на действителното ползване на топлинна сила и при цялостното им въвеждане в постройките ще отпадне нуждата от правенето на годишни изравнителни сметки. Наред с това на дневен ред излизат въпросите за цената на уредите за отдалечено отчитане на топлинната сила, както и за цените на услугите, свързани с ежемесечното отчитане, които се оферират от топлинните счетоводители.
Доц. Диана Ковачева чака, че след влизането в действие на измененията в Закона за енергийната успеваемост, в Министерството на енергетиката навреме ще бъде оценена нуждата от промени в настоящата.
По този мотив омбудсманът обрисува проблемите, които е належащо да бъдат позволени по нормативен път.
„ Към момента компаниите за дялово систематизиране нямат задължението да разгласяват цените за услугата „ дялово систематизиране “, които са предмет на договореност с топлофикационните сдружения. Гражданите по никакъв метод не вземат участие в този развой и разбират за размера на тези цени едвам с фактурата за заплащане, което е недопустимо “, акцентира Диана Ковачева.
Проверките по тъжби и сигнали на жители демонстрират, че е всеобща процедура топлинните счетоводители да не разгласяват тези цени, което е в нарушаване на правилата за гласност и бистрота. В обособени случаи топлофикационни сдружения разгласяват ценоразписи на пакети от съществени услуги за дялово систематизиране.
 „ Топлофикация София “ изясни по какъв начин се образуват фактурите за парно, стартира и инспекция „ Топлофикация София “ изясни по какъв начин се образуват фактурите за парно, стартира и инспекция
КЕВР стартира изключителна инспекция на „ Топлофикация София “ поради сметките за парно от ноември. Омбудсманът на сдружението Де...
Регулациите в бранша са значими и заради обстоятелството, че промяната на компания за дялово систематизиране е затруднена поради техническите особености на средствата за дялово систематизиране, които са разнообразни за топлинните счетоводители.
„ Не бива да се подценява и заплахата от безпричинно завишаване на цените на уредите за дялово систематизиране с отдалечено отчитане, поради задължението по закон да се конфигурират точно такива устройства “, акцентира Диана Ковачева.
Омбудсманът насочва рекомендация нормативната уредба да подсигурява правото на информация на битовите клиенти за цените на всички услуги, които се оферират от търговците за дялово систематизиране. Също по този начин упорства жителите да имат опция навреме да се срещат с регистрираните показания на уредите в парцелите им, с цел да могат да управляват верността на данните.
Предвид доста по-високата стойност на уредите за дялово систематизиране с отдалечен доклад спрямо устройствата с образен доклад, Диана Ковачева предлага да се потърсят благоприятни условия за финансова поддръжка на уголемен кръг консуматори на топлинна сила за закупуване на отдалечени уреди за дялово систематизиране.
Според омбудсмана също по този начин е значимо да бъде сбъднат предпазен надзор на цените на уредите за отдалечен доклад на топлинната сила, с цел да се защитят жителите от възможни злоупотреби с монополно състояние.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР