Омбудсманът написа остро становище до председателя на (КЕВР) доц. д-р

...
Омбудсманът написа остро становище до председателя на (КЕВР) доц. д-р
Коментари Харесай

Омбудсманът с остро становище до КЕВР срещу повишаване цените на водата за периода 2022 г. – 2026 г.

Омбудсманът написа остро мнение до ръководителя на (КЕВР) доцент доктор Иван Иванов, в което го прикани да не утвърждава в страната за новия регулаторен интервал 2022 година – 2026 година Тезата на омбудсмана е, че те не дават отговор на качеството на предоставяната услуга и по тази причина са голословни.

„ През м. юли 2021 година ВиК операторите, като се изключи „ Софийска вода “ АД и „ ВиК “ АД гр. Добрич, на съображение член 18 от Наредбата за контролиране на цените на ВиК услугите, оповестиха предложенията си за одобряване и одобрение на цени на ВиК услугите за идния регулаторен интервал 2022 година – 2026 година, оповестени и на интернет страницата на Комисия за енергийно и водно контролиране на 26.07.2021 година Като омбудсман, предназначен да съблюдава за съблюдаване на правата и ползите на жителите, съм мощно обезпокоена от плануваното във всички обявления доста нарастване на цените на водата “, написа доцент Ковачева.
 Омбудсманът към КЕВР: Цените за вода да отговорят на качеството на услугата Омбудсманът към КЕВР: Цените за вода да отговорят на качеството на услугата
 „ Цените, които жителите заплащат за вода, да подхождат на качеството на предоставяната услуга. “ Това изиска омбу...

В мнението си тя подчертава, че процентното нарастване на комплексната цена на ВиК услугата за 2022 година по отношение на в този момент настоящата варира от 80% (за „ ВиК-Сливен “ ООД) до 4% (за „ ВиК “ ЕООД гр. Хасково), а за 2026 година – от 127% (за област Сливен) до 11% (за област Ловеч).

„ Искам да подчертая, че в институцията на омбудсмана не престават да постъпват десетки тъжби от цялата страна за вода, която не дава отговор на законовите условията за качество (със повишена алфа интензивност, наличие на манган, мътна, с плаващи частици и т.н.), която се заплаща обаче като за питейна и годишно цената й голословно нараства. Предвижда се през 2022 година и през 2026 година най-високата цена на ВиК услугата да е в област Шумен – надлежно 4, 613 лева (с ДДС) и 6, 473 лева (с ДДС), или нарастване по отношение на актуалната цена с 35% и с 89% “, показва омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че през годините проблемите не се вземат решение, а жителите с съображение стачкуват, с цел да им се обърне внимание, като тяхното главно искане е да получават качествена ВиК услуга на рационална цена.

„ Многократно съм заявявала, че действителни изгоди от нарастването на цената на водата не се следят, защото качеството на даване на услугите не се усъвършенства. При осъществени инспекции по тъжби, ВиК оператори не престават да акцентират пред омбудсмана, че нямат финансови средства, с цел да подсигуряват качествена и непрекъсната водоснабдителна услуга “, добавя още публичният бранител.
 Омбудсманът: ВиК операторите да не подвигат цената на водата Омбудсманът: ВиК операторите да не подвигат цената на водата
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати самостоятелна рекомендация до осемте ВиК оператора в страната, които от 1 януари 2021 година покачват ценат...

Според доцент Ковачева са красноречиви и данните от Годишния отчет и относителен разбор на положението на ВиК бранша в Република България за 2019 година, признат с решение на КЕВР по т. 3 от Протокол № 257 от 02.12.2020 година, според които за доста от ВиК операторите, оценката за индикатор „ общи загуби на вода “ е „ цялостно несъблюдение “.

Становището на омбудсмана е, че изменението на цените на ВиК услугите би трябвало да се прави след необятни публични съвещания с потребителите, каквито действително липсват през изтичащия регулаторен интервал, което е в нарушаване на Наредбата за контролиране на качеството на ВиК услугите - член 26, алинея 1, т. 1, б. “б “.

„ На прага на новия регулаторен интервал 2022 година – 2026 година още веднъж не излиза наяве дали са извършени такива съвещания, дали жителите са осведомени какво постанова изменението на цените и по какъв метод това ще усъвършенства качеството на услугата в съответното обитаемо място “, написа омбудсманът.

В умозаключение доцент Диана Ковачева упорства в изискванията на гласност и бистрота КЕВР да отбрани ползите на консуматори и цените на ВиК услугите да не се трансфорат във фактор, задълбочаващ бедността и общественото изключване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР