Омбудсманът на Испания ще започне разследване по случая на предполагаем

...
Омбудсманът на Испания ще започне разследване по случая на предполагаем
Коментари Харесай

Мадрид подслушвал каталунски и баски политици с шпионския софтуер Пегас?

Омбудсманът на Испания ще стартира следствие по случая на хипотетичен шпионаж на повече от 60 политици. Това са най-вече баски и каталунски политици, взели интензивно присъединяване в придвижването за самостоятелност на районите си. Според следствие на " Ню Йоркър " в съдействие с Университета на Торонто е открило, че в интервала 2015-2020 година, те са били следени с израелската шпионска система „ Пегас “.

Омбудсманът " ще събере нужните данни за разкриване на служебно деяние, с цел да способства за вярното институционално действие и да подсигурява зачитането на главните права, приети в Конституцията и най-много правото на персонален живот ", се споделя в известието до медиите, съобщи БНР.

Разследването съответства със срещата на представители на централното и районното държавно управление на Каталуния в Барселона тази неделя. На нея министрите Феликс Боланьос и Лора Вилагра се пробваха да понижат напрежението сред кабинета на Педро Санчес и Пере Арагонес, след изявлението му, че абсурдът може да значи завършек на разговора сред тях.

Според следствието на Ню Йоркър обект на подслушване са били Пере Арагонес, Карлес Пучдемон, Артур Мас, Ким Тора, Ориол Жункерас, както и ръководителя на Народното събрание Лора Борас. Пучдемон и Жункерас към този момент оповестиха, че ще съдят Испания и Националния разследващи център (CNI). Подслушванията с „ Пегас “ са обект на рецензии от страна на Организация на обединените нации, Европейския съюз, Амнести Интернешънъл и други организации, които настояха потреблението му да бъде строго лимитирано.

Въпреки, че израелската компания, която го е изобретила твърди, че го продава единствено на държавни управления и сили за сигурност, с него са подслушвани над 50 000 политици, публицисти, деятели за правата на индивида и шефове на компании по целия свят. Сред тях са Емануел Макрон, президентът на Ирак, Бархан Салих и кралят на Мароко, Мохамед VI.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР