Омбудсманът на България - Мая Манолова посети с. Хитрино след

...
Омбудсманът на България - Мая Манолова посети с. Хитрино след
Коментари Харесай

Манолова посети Хитрино и поиска преразглеждане на обезщетенията

Омбудсманът на България - Мая Манолова посети с. Хитрино след поредност от тъжби до институцията за непозволено систематизиране на финансови средства от дарителския фонд към БЧК, открит за подкрепяне на потърпевшите хора и фамилии след нещастието на 10 декември 2016 година Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

В качеството си на съпредседател на Националния публичен съвет за ръководство на парите, събрани от акцията в помощ на потърпевшите от гърмежа, Манолова бе сезирана от поданици на шуменското село, че са били избрани от локалния публичен съвет във втора и трета категория за парични компенсации, макар че съгласно критериите на Националния публичен съвет би трябвало да са в първа.

На 1 февруари 2017 година, на второто си съвещание, Националният публичен съвет за с. Хитрино реши:

За потърпевшите семейства от 30 изцяло разрушени или подлежащи на срутване къщи бяха гласувани да им бъдат отпуснати по 2 900 лева за електроуреди и по 12 000 лева за обзавеждане - първа категория.

За потърпевшите семейства от 70 къщи, подлежащи на непълен и главен ремонт - по 1 750 лева за електроуреди и по 8 000 лева за обзавеждане - второкласен.

На потърпевшите семейства - 200 къщи, с по-малки материални вреди - по 1 250 лева за електроуреди и по 1 000 за обзавеждане - трета категория.

Омбудсманът посети на място над 15 адреса и се увери, че една сериозна част от сигналите на хората са основателни. Става въпрос на първо място за фамилии, чиито къщи са безусловно унищожени и съгласно критериите, би трябвало да са в първа категория. Разминаване бе намерено и при средствата за многофамилни къщи. Пари са били отпускани единствено на едно от семействата в жилището, макар че по правилник, обезщетение би трябвало да получат фамилиите, обитаващи всеки етаж.

По гледище на Манолова кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил свика изключително съвещание в общината на локалния публичен съвет, на което омбудсманът показа съответно всяка тъжба и се обърна с молба случаите на хората да бъдат преразгледани. Още по време на разискването, членовете на локалния публичен съвет обявиха подготвеност това да бъде направено, като окончателното решение ще бъде взето в сряда, 6 декември 2017 година Част от обясненията, които те дадоха на омбудсмана, бяха че при първичния оглед, част от къщите не са били за срутване, а единствено за главен ремонт, което е сложило притежателите им в по-ниска категория за обезщетяване. След вторичния оглед на специалистите обаче, някои от същите къщи са били избрани за срутване, което е и направено.

Междувременно, след безапелационната интервенция на омбудсмана Мая Манолова и със съдействието на кмета на гр. Шумен Любомир Христов, през вчерашния ден от един от фургоните, в които краткотрайно са настанени хора с напълно разрушени от гърмежа домове, бе изведен Николай Цачев и изместен в спешния център в града. Човекът е съвсем имобилен, със заменени стави и чака да бъде признат в старешки дом.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР