Омбудсманът Мая Манолова запретна ръкави и взе в ръце проблема

...
Омбудсманът Мая Манолова запретна ръкави и взе в ръце проблема
Коментари Харесай

Омбудсманът даде на прокуратурата кмета на Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова запретна ръкави и взе в ръце казуса с хората в Хитрино.

Тя внесе сигнал в прокуратурата против кмета на селото Нуридин Исмаил и изиска от основния прокурор Сотир Цацаров инспекция на разноските за потърпевшите.

Причината за това е непрозрачността по какъв начин се разпределят средствата, сърбани след нещастието.

По думите ѝ хората са недоволни, не разполагат с контракти за издигнатите къщи, в които би трябвало да влязат, както и не разполагат с количествените сметки за ремонтите и с информация за това на кого какви помощи са отпуснати.

„ Най-големите терзания са от метода, по който са правени строително-монтажните работи и са изразходвани тези 5 милиона лв. “, посочи Манолова.

Според нея тъжби от популацията по повод изразходването на тези средства няма, само че е нужна инспекция на безусловно всички документи по случая.

„ Не можем да допуснем да има сянка върху това по какъв начин са вложени парите. Прокуратурата ще се ангажира с инспекция във връзка с тяхното финансиране “, уточни омбудсманът.

Манолова посочи, че кореспонденцията сред жителите и омбудсмана е конфиденциална, само че ще е предоставена на прокуратурата поради инспекциите.

„ Аз съм сигурна, че инспекцията ще обхване и документите по обществените средства. Липсва гласност къде са отпуснати и какви средства и по какъв начин те са изразходвани. Хората упорстваха за осъществяване на сходна инспекция. Не мога да остана безучастна във връзка с това по какъв начин се употребяват обществени пари “, изясни публичният бранител.

По думите ѝ построяването на новите къщи е осъществено с пари от Държавния фонд.

Манолова напомни за срещата с жителите в Хитрино, като съобщи, че тези срещи са били отворени и за медиите. Тя уточни, че има хора, които са на фургони, а къщите им не са издигнати. Става дума за четири фамилии плюс жена в доста тежка обстановка.

„ Сумите, които бяха избрани за мебели и за електроуреди са разнообразни за всички “, разяснява още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР