Омбудсманът Мая Манолова стартира кампания за отпадане на таксите в

...
Омбудсманът Мая Манолова стартира кампания за отпадане на таксите в
Коментари Харесай

Манолова стартира кампания за отпадане на таксите в детските гранитни

Омбудсманът Мая Манолова започва акция за отпадане на таксите в детските градини , стартира на 1 юни - Ден на детето. Инициативата е оповестена по време на полско-българската научна конференция " Права на детето в исторически и актуален подтекст ", която се състоя в Софийския университет.

" Започваме акция против таксите в детските градини. Макар да има законов текст, който да споделя, че предучилищното образование е наложително, изключително за 5 и 6-годишните и надлежно е гратис, има голям брой общински препоръки в България, които са въвели такси. Месечните вноски се явяват затруднение пред доста български деца да посещават забавачки ", разяснява Манолова.

Тя се базира на статистика, съгласно която децата, които са ходили в детска градина и са обхванати от системата на предучилищното обучение, доста по-трудно отпадат от учебно заведение .

" Ако приемем, че отпадането на децата от учебно заведение е един от главните проблеми, които стоят пред България, сме длъжни да подкрепим родителите с безвъзмездни форми на предучилищно обучение ", изяснява омбудсманът.

В рамките на полемиката, в която взе участие и полският й сътрудник Марек Михалак, Манолова посочи интензивностите на институцията в региона за отбрана на детските права и целите й в тази сфера.

" Продължаваме с акцията за отбрана на децата сираци . Има български деца, които са единствено с един родител или въобще без родители, които не са подкрепени от българската страна, поради проблеми със законодателството, в това число не получават стипендии след VIII клас, поради други неразумни текстове в подзаконовата нормативна база. Така че, това е другият проблем, който е на нашето внимание ", уточни Мая Манолова.

 Манолова внесе законови ремонти за пенсиите на сираците
Манолова внесе законови ремонти за пенсиите на сираците

Да не се изисква застрахователен стаж и подоходен аршин

Акцент в работата на омбудсмана са и измененията в Закона за висшето обучение , тъй че връзката сред ВУЗ-овете и профилираните междинни учебни заведения у нас да бъде законово регламентирана в интерес и на ВУЗ-овете, и на новаторските техникуми. За образец тя даде Технологичното учебно заведение Електронни системи към Техническия университет в София, което е пред закриване, само че след намесата на Манолова учебното заведение е избавено.

Общественият бранител разяснява, че стартира работа по правенето на първия отчет за правата на детето , който ще бъде импортиран в Народното събрание в края на тази година.

Манолова разисква със своя полски сътрудник Марек Михалак, положителни практики в сферата за отбрана правата на децата .

 Мая Манолова: Държавата дължи на децата правила и критерии за обществени помощи
Мая Манолова: Държавата дължи на децата правила и критерии за обществени помощи

Омбудсманът предлага промени в кодекса за соц. отговорност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР