Омбудсманът Мая Манолова сложи на гърба си ученическа раница, тежаща

...
Омбудсманът Мая Манолова сложи на гърба си ученическа раница, тежаща
Коментари Харесай

Омбудсманът иска по-леки ученически чанти

Омбудсманът Мая Манолова постави на гърба си ученическа раница, тежаща малко над 6 кг., толкоз, колкото всекидневно носи един шестокласник всеки ден и пробяга с нея няколко десетки метра в Южния парк в столицата през днешния ден. С спонтанния крос под дъжда, дружно с деца и техните родители, Манолова поддържа митинга, проведен от майки в цялата страна " На непознат тил и 10 училищен раница са малко " против тежките училищен чанти, които децата от четвърти до седми клас са принудени да носят ежедневно. Причината е, че в 90 на 100 от учебните заведения няма шкафчета, където учениците от по-долните класове биха могли да оставят учебниците и помагалата си.

" Наистина е проблем да се движиш с толкоз тежка раница, а за едно дете е още по-трудно. Убедена съм, че това води и до съществени гръбначни изкривявания. А когато става въпрос за здравето на децата, мисля че нямаме правo да се оправдаваме с липса на пари. Просто е цинично " ;, безапелационна бе омбудсманът.

Манолова насочи предизвикателство към просветителния министър Красимир Вълчев и останалите виновни институции да прекарат един ден с шестокласник - от сутринта до вечерта. " Мисля, че по-късно ще има повече и по-бързи ограничения. Просто би трябвало на някого да му пука и да се ангажира, че ще вземе ограничения. Решенията са най-различни - електронни учебници, шкафчета в учебно заведение, по-леки учебници и образователни помагала”, добави Манолова.

Инициаторите на митинга оферират още да се вкара стандарт за тежестта на ученическата раница, привързан с % от тежестта на детето, интерактивни дъски, вместо наложителното носене на учебник в клас, понижаване на броя образователните пособия, както и размера и тежестта на учебниците. Също по този начин най-много 6 образователни часа и часови блокове по един предмет. Те чакат от МОН да бъдат потърсени, тъй че в действителност казусът да откри своето най-адекватно решение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР