Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в петък в парламента своя

...
Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в петък в парламента своя
Коментари Харесай

Манолова внася в петък законопроекта си за личната помощ за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в петък в Народното събрание своя законопроект за персоналната помощ за хората с увреждания. На днешното публично разискване на направения от Манолова проектозакон за персоналната помощ, тя изясни, че за финансовото му обезпечаване ще са нужни в допълнение още 105 млн. лева
Така по два часа асистентска помощ ще могат да получава 77 хиляди хора с увреждания, сподели публичният бранител.
„ Този план за закон няма да реши всички проблеми на хората с увреждания. Това обаче не значи, че ние просто не би трябвало да се занимаваме с него и по този начин, както са минали 10, 15, 20 години, да не прекараме идващите в тюхкане по тематиката какъв брой е мъчно да се направи промяната в този бранш и какъв брой пари са нужни “, сподели Мая Манолова.
Тя прикани всички институции, неправителствени организации и протестиращи майки да дадат своите оферти за корекции в законопроекта до внасянето му в Народното събрание.
От своя страна, протестиращите майки обявиха, че ще устояват приемането на законопроекта до дъно, тъй като съгласно тях той е най-важната част от промяната в бранша . И оповестиха, че ще съпроводят омбудсмана при внасянето на закона в Народното събрание. Те приканват поддръжниците си да ги поддържат с наличието си в петък в 12.00 часа.
" Въпреки отхвърли на общественото министерство и на платените от страната организации, омбудсманът и ние ще внесем закона в Народното Събрание. Елате всички дружно да заявим, че ние сме общество, че можем да се борим със статуквото ", пишат те в обществени мрежи.
Проектозаконът за персоналната помощ на омбудсмана бе прегледан на съвещание на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания предходната седмица, където не получи поддръжка. Два дни по-късно Манолова разгласи, че ще подаде оставка в подмяна на това законопроектът да бъде признат в незабавен порядък от Народното събрание.

Майки на деца с увреждания от палатковите лагери в страната са поискали проектозаконът за персоналната помощ да бъде импортиран в Народно събрание, с цел да е разполагаем на депутатите, в случай че желаят да го припознаят, обсъдят и одобряват, аргументира се Манолова. Според нея в общественото пространство не са прозвучали съществени причини против документа, а казусът на майките стои над всичко и не може да бъде използван за ничии цели.
" Няма човек в България, който да не се е трогнал от казуса на тези смели дами и тъй като изборът да гледаш дете с тежки увреждания, вместо да го дадеш в институция, е сложен ", декларира омбудсманът, представена от пресцентъра ѝ.
Част от майките на деца с увреждания също участваха на публичното разискване.
В изявление за БНР Христина Николаева , майка на дете с увреждания, изясни: " По-голямата част от обществото чак в този момент схваща за проблемите на майките с увреждания ".
„ Досега хората с увреждания и децата рядко излизаха от домовете си и от центровете, а към този момент сме на открито, не можем повече “, добави тя и посочи, че поради неприятното време през днешния ден самодейността им ще премине без наличието на децата. Те ще раздават брошури на български и на британски, в които е съпоставена обществената политика за хората с увреждания в България и тези в други европейски страни.
Вчерашната среща със обществения министър тя дефинира като неползотворна : „ Не стигнахме до някакво съглашение. Ние си държим на нашите претенции. За мен е необичайно за какво не могат да ги изпълнят. Ние желаеме обособен закон заради ред аргументи, а те желаят да го раздерат и да го вкарат в другите два закона, които се създават сега, само че не е ясно по кое време ще бъдат подготвени и по кое време ще бъдат признати “.
Според Николаева, която взе участие в работните групи по правенето на законопроекта, срокът за завършването му до края на юли не е реален: „ Ако ще се одобри единствено и единствено с цел да се изпълнят някакви периоди, то тогава това ще е един недобре завършен закон “.
Същевременно родители на деца с увреждания излязоха на мъ лчаливо наличие пред Националния замък на културата.
Облечени с черните си протестни тениски с надпис " Системата ни убива ", те раздават осведомителни материали с настояванията си на български и британски език.
По същото време в НДК се организира интернационална конференция на високо ниво, отдадена на Европейския дирек за обществени права.
„ Няма воля от страна на институциите, виновни за цялостната промяна, която би трябвало наложително да се направи в областта на хората с увреждания, тъй като се нарушават ползи на доста хора. Системата ни убива и това е действителност. Не е единствено логото на митинга. То е резултат от действителността, че към момента в 21-ви век деца с увреждания умират от апетит, жадност и мраз до телата на умрелите си родители “, споделиха майки на деца с увреждания, които проведоха безмълвното наличие пред НДК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР